Tacos z krewetkami w tempurze
W taki deszczowy dzień jak dzisiaj należy wspomóc się jakąś dobrą szamą! Myślę, że te słoneczne tacos sprawią, że odrobina meksykańskiego słońca pojawi się również w Waszej kuchni! W dodatku nie wymagają one zbyt wiele pracy, no może poza czyszczeniem i obieraniem krewetek, ale zawsze możecie kupić już przygotowane i tylko raz-dwa usmażyć je w tempurze. Jeśli szukacie pomysłu na proste i niecodzienne danie inspirowane kuchnią meksykańską, to nie mogliście lepiej trafić. ;)
*
SKŁADNIKI
na 8 tacos (dla 4 osób)
Tacos:
- 8 muszelek do tacos
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy (lub 1 kolba świeżej)
- 1 dojrzałe awokado
- mała natka kolendry
- 1 papryczka chilli
- 1 limonka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 16 dużych krewetek, najlepiej surowych
- 100 g mąki
- ok. 100 ml lodowatej wody
- szczypta ostrej papryki w proszku
- duża szczypta soli
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
* PRZYGOTOWANIE Krewetki w tempurze Rozmnożone krewetki, obierz z pancerzy, zostawiając tylko ogon i dokładnie oczyść. Następnie wysusz je papierowym ręcznikiem. Do shakera wsyp mąkę, sól i ostrą paprykę. Wlej bardzo zimną wodę i mocno wstrząśnij, aż powstanie gładkie rzadkie ciasto. W rondlu rozgrzej olej do temperatury 180°C. Krewetki łap za ogony, zanurzaj w cieście i wrzucaj na olej. Smaż około 2-3 minuty do złotego koloru. Następnie odsącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Tacos Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy (ze świeżej obierz ziarnka i podaj ją na surowo lub zblanszuj). Kolendrę i papryczkę chili grubo posiekaj. Awokado obierz i pokrój w paski. Muszelki do tacos napełnij kukurydzą, fasolą, kolendry, papryczką chili, awokado i krewetkami smażonymi w tempurze. Następnie skrop sokiem z limonki i dodaj po łyżce gęstej śmietany. Tacos możesz również podać z majonezem kolendrowym.
*