Szyszki z masą kajmakową i czekoladą
Szyszki przygotowane na bazie cukierków krówek to jeden ze smaczniejszych smaków dzieciństwa. Uwielbiam je do dziś i przynajmniej raz w roku, głównie na święta Bożego Narodzenia, przygotowuję je w tej wersji.
Pamiętam jak przy publikacji tamtego przepisu zostałam zapytana czy do przygotowania takich szyszek zamiast cukierków można wykorzystać kajmak z puszki. Odpowiedziałam, że nie. Okazuje się jednak, że człowiek uczy się całe życie i można zrobić krówki z taką masą ?
Tym razem pokażę Wam szyszki przygotowane głównie na bazie roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i niewielkiej ilości kajmaku, następnym razem będą to szyszki z kajmakiem i masłem. Co Wy na to? ?
Do przygotowania szyszek z czekoladą i kajmakiem przydadzą się małe papilotki, do których nałożymy masę. Nie nadaje się ona do formowania w dłoniach. Należy ją nałożyć do papilotek za pomocą łyżeczki i odstawić do zastygnięcia w tej formie. Jeśli nie macie papilotek, wyłóżcie je po prostu łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150-200 g masy krówkowej/kajmaku
- 90 g ryżu preparowanego
Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kajmak i mieszamy. Następnie dodajemy ryż preparowany, mieszamy.
Z masy nabieramy łyżeczką porcje i umieszczamy je w małych papilotkach. Masa początkowo nie nadaje się do formowania. Zastyga z chwilą zastygnięcia czekolady.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami