Szynka wieprzowa z szynkowaru
Kolejne mięsko z szynkowaru. Tym razem szynka wieprzowa. Fajna sprawa, bo mięsko zdrowe, smaczniejsze niż to ze sklepu i aromatyczne. Polecam Wam bardzo. Szynkowar możecie kupić na tradismak.pl.
Składniki:
- około 700 g szynki wieprzowej
- 1- 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- oregano
- pieprz
1. Szynkę myjemy, tniemy na mniejsze kawałki, rozbijamy tłuczkiem.
2. W miseczce mieszamy wodę z przyprawami, zalewamy mięso, mieszamy.
3. Mięso odstawiamy do lodówki, ja na 12 godzin.
Jeśli chcemy mięso z galaretką, to po wyjęciu musimy dodać żelatynę i ponownie wyrobić.
4. Mięso wkładamy do wymytego szynkowaru, upychamy. Zamykamy.
5. Do garnka nalewamy wodę, na spód dajemy ściereczkę. Wkładamy szynkowar, szynka powinna się parzyć około 2 godziny.
6. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
7. Jeśli chcemy wyjąć mięso polewamy spód szynkowaru gorącą wodą, otwieramy i mięso powinno nam ładnie się wysunąć.