Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem

Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem
Zdjęcie - Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 300 g pomarańczy
  • 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 75 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka soli
Przygotowanie

Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Dodajemy starty imbir, miód, olej, sok wyciśnięty z cytryny, sól oraz pieprz cytrynowy. Mieszamy.

Osuszoną szynkę wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu odwracając mięso. (Można odstawić na noc do lodówki).

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 150ºC.Wstawiamy mięso do rozgrzanego piekarnika razem z marynatą. Pieczemy ok. 2 godzin, od czasu do czasu podlewając mięso zebranym na dnie sosem. Upieczone mięso powinno osiągnąć wewnątrz temperaturę ok. 72ºC.

Odstawiamy na 10-15 minut, by mięso odpoczęło przed pokrojeniem.



Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: 4 godziny 

Kategorie przepisów