Szybkie ciasto z budyniem i morelami
To ciasto z budyniem i morelami jest szybkie w przygotowaniu, bo nie trzeba rozpuszczać masła. Wystarczy do ubitej masy jajecznej wlać olej rzepakowy i połączyć całość! Polecam wykorzystać olej Kujawski, bo ma złocisty kolor oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu nie zmienia smaku ciast.
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na szybkie ciasto z budyniem i morelami:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/ 4 szklanki mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- morele
Przygotowanie szybkiego ciasta z budyniem i morelami:
Całe jajka ubij z cukrem na jasny krem. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj powoli olej Kujawski. Dosyp w kilku partiach wymieszane mąki (ziemniaczaną i tortową) z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta na tortownicę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 15 minut.
W tym czasie ugotuj budyń waniliowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy budyń wylej na podpieczony spód. Ułóż pokrojone morele i wylej resztę ciasta. Wstaw formę ponownie do piekarnika na ok. 45 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto z budyniem i morelami posyp cukrem pudrem oraz ozdób morelami przed podaniem.
Czas przygotowania: 80 min
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: średni