Szybkie ciasto z budyniem i morelami

Szybkie ciasto z budyniem i morelami

Zdjęcie - Szybkie ciasto z budyniem i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto z budyniem i morelami jest szybkie w przygotowaniu, bo nie trzeba rozpuszczać masła. Wystarczy do ubitej masy jajecznej wlać olej rzepakowy i połączyć całość! Polecam wykorzystać olej Kujawski, bo ma złocisty kolor oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu nie zmienia smaku ciast.

Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na szybkie ciasto z budyniem i morelami:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/ 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • morele

Zdjęcie - Szybkie ciasto z budyniem i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie szybkiego ciasta z budyniem i morelami:

Całe jajka ubij z cukrem na jasny krem. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj powoli olej Kujawski. Dosyp w kilku partiach wymieszane mąki (ziemniaczaną i tortową) z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

Przygotuj tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta na tortownicę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 15 minut.

W tym czasie ugotuj budyń waniliowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy budyń wylej na podpieczony spód. Ułóż pokrojone morele i wylej resztę ciasta. Wstaw formę ponownie do piekarnika na ok. 45 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu ciasto z budyniem i morelami posyp cukrem pudrem oraz ozdób morelami przed podaniem.

 

Czas przygotowania: 80 min
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: średni

Kategorie przepisów