Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Dzień dobry :-) Jak Wam mija długi weekend? My odpoczywamy w domu, nigdzie się nie wybieraliśmy, bo stwierdziliśmy, że wszędzie będą tłumy. Jeśli myślicie o szybkim i pysznym cieście do kawusi, to polecam jogurtowe z kruszonką. Miesza się je widelcem, przygotowanie zajmuje około 15 minut plus pieczenie. Ciasto super, sprawdzi się też do innych owoców. Polecam i udanego weekendu Wam życzę :-)
Blaszka: 23x33 cm
Składniki na kruszonkę:
- 50 g ziemnego masła
- 50 g cukru pudru
- 100 g mąki
Składniki ciasto:
- 3 jajka
- 400 g jogurtu (gęstego_ u mnie grecki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
1. Składniki na kruszonkę dajemy do miski, rozcieramy placami mąkę z cukrem i masłem. Jak zacznie się nam zlepiać, to wkładamy na chwilę do lodówki.
2. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier, jogurt i mieszamy, następnie olej i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
3. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i partiami przesiewamy do ciasta. Tak, żeby łatwo było nam wymieszać.
4. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy, układamy truskawki przekrojone na pół, następnie posypujemy kruszonką.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Smacznego :-)