Szybki makaron z łososiem i warzywami

Szybki makaron z łososiem i warzywami

Zdjęcie - Szybki makaron z łososiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zastanawiałam się chwilę i naprawdę nie mogę sobie przypomnieć, czy znam jakąś osobę, która nie lubi makaronu. „Pastę” kochają przecież wszyscy! Jest tyle wariacji na temat kształtów i sosów, jakie do makaronu możemy podać, że każdy znajdzie w tej kategorii coś dla siebie.

Zdjęcie - Szybki makaron z łososiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla mnie dania z makaronu to prawdziwy obiadowy fast food- zrobienie większości sosów nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie samego makaronu, czyli gotowym (pysznym!) posiłkiem możemy cieszyć się po jakiś 10 minutach od momentu przekroczenia progu kuchni. Idealnie!

Zdjęcie - Szybki makaron z łososiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przygotowałam makaron z warzywami (pomidorki koktajlowe, cukinia, trochę czosnku- opcjonalnie tez odrobina ostrego chili do smaku), a do tego dobra oliwa i wędzony łosoś (wybieram łososia wędzonego na ciepło- po prostu wolę jego smak, ale możecie go zastąpić np. wędzoną makrelą, która wspaniale smakuje podana na ciepło).

Zdjęcie - Szybki makaron z łososiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe porcje posypcie słuszną porcją świeżych ziół- bazylii czy posiekanej natki pietruszki- i już można siadać do stołu!

Zdjęcie - Szybki makaron z łososiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • cukinia - 1 średnia sztuka
  • pomidorki koktajlowe - ok. 250 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • łosoś wędzony - ok. 150 g
  • oliwa - ok. 1/3 szklanki
  • paprycka chili - opcjonalnie, do smaku
  • sól, pieprz - do smaku
  • bazylia - do podania
  • makaron - np. spaghetti
Przygotowanie:

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, musi być sprężysty- „al dente”.

W tym czasie na patelnię wlej kilka łyżek oliwy i od razu dodaj czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Krótko przesmaż (żeby oddał swój zapach oliwie, jednak nie zdążył zbrązowieć). teraz możesz dodać też posiekaną papryczkę chili, jeśli lubisz ostre dania.

Dodaj pokrojoną (ze skórką) w kostkę cukinię, krótko przesmaż, a następnie dodaj połówki pomidorków. Wszystkie warzywa powinny pozostać nie rozgotowane.

Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sos połącz z gorącym makaronem. Danie podawaj z kawałkami łososia na wierzchu, z listkami bazylii, dodatkowo skropione oliwą „extra vergine”.

Kategorie przepisów