Szybki makaron z łososiem i warzywami
Zastanawiałam się chwilę i naprawdę nie mogę sobie przypomnieć, czy znam jakąś osobę, która nie lubi makaronu. „Pastę” kochają przecież wszyscy! Jest tyle wariacji na temat kształtów i sosów, jakie do makaronu możemy podać, że każdy znajdzie w tej kategorii coś dla siebie.
Dla mnie dania z makaronu to prawdziwy obiadowy fast food- zrobienie większości sosów nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie samego makaronu, czyli gotowym (pysznym!) posiłkiem możemy cieszyć się po jakiś 10 minutach od momentu przekroczenia progu kuchni. Idealnie!
Dziś przygotowałam makaron z warzywami (pomidorki koktajlowe, cukinia, trochę czosnku- opcjonalnie tez odrobina ostrego chili do smaku), a do tego dobra oliwa i wędzony łosoś (wybieram łososia wędzonego na ciepło- po prostu wolę jego smak, ale możecie go zastąpić np. wędzoną makrelą, która wspaniale smakuje podana na ciepło).
Gotowe porcje posypcie słuszną porcją świeżych ziół- bazylii czy posiekanej natki pietruszki- i już można siadać do stołu!
Składniki:- cukinia - 1 średnia sztuka
- pomidorki koktajlowe - ok. 250 g
- czosnek - 2 ząbki
- łosoś wędzony - ok. 150 g
- oliwa - ok. 1/3 szklanki
- paprycka chili - opcjonalnie, do smaku
- sól, pieprz - do smaku
- bazylia - do podania
- makaron - np. spaghetti
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, musi być sprężysty- „al dente”.
W tym czasie na patelnię wlej kilka łyżek oliwy i od razu dodaj czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Krótko przesmaż (żeby oddał swój zapach oliwie, jednak nie zdążył zbrązowieć). teraz możesz dodać też posiekaną papryczkę chili, jeśli lubisz ostre dania.
Dodaj pokrojoną (ze skórką) w kostkę cukinię, krótko przesmaż, a następnie dodaj połówki pomidorków. Wszystkie warzywa powinny pozostać nie rozgotowane.
Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Sos połącz z gorącym makaronem. Danie podawaj z kawałkami łososia na wierzchu, z listkami bazylii, dodatkowo skropione oliwą „extra vergine”.