Szpinak na zakończenie słonecznego weekendu
Czytałam dzisiaj o mokrym świecie kończącego się weekendu i nie wiem, czy to pisać, ale w Trójmieście było...pięknie!
W sobotę, która z rana trochę nas postraszyła chmurami i wiatrem (ale tylko chwilę), poszliśmy na festyn rodzinny w szkole naszego syna. Oklaskiwaliśmy przedstawienie przygotowane przez zerówki, było także zwiedzanie ( i naciskanie wszystkiego co się da!) w samochodzie straży pożarnej, policji i straży miejskiej, a także w mini bieg na orientację. Mamy uczniów upiekły ciasta, które były nie tylko jedzone na miejscu, ale również kupowano hurtowo do domu na deser!
Po przyjściu z festynu wpadłam w wir cotygodniowych sobotnich porządków - ale cóż - w perspektywie była niedziela!
A w niedzielę ... przywitało nas piękne słońce i mały cud - kaktus, który przez trzy lata nigdy nie kwitł, wreszcie pokazał na co go stać, odwdzięczył się za przeniesienie do drugiego pokoju :)
Później poszliśmy do lasu posiedzieć na odkrytej niedawno polanie, gdzie byliśmy zupełnie sami. Naszej trójce towarzystwa dotrzymywała rodzina dzięciołów, których pisklęta krzyczały w niebogłosy, że są głodne! Okazało się też, że na tej polanie, ku naszej wielkiej radości rosną jagody - i to ile! jeszcze trochę, a na piknik w lesie będziemy zabierać miseczki, łyżeczki i śmietankę w słoiku :)
Siedząc na kocyku czytałam sobie „Francuzki na każdy sezon” Mireille Guiliano, moim zdaniem jeszcze lepsza niż „Francuzki nie tyją”. Igłą sosnową zaznaczyłam sobie przepis na szpinak z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Wypróbowałam od razu po przyjściu do domu, zmieniłam tylko proporcje i zastąpiłam orzeszki pestkami słonecznika. Z kromką pszennego sucharka z masłem stanowił lekki posiłek. Polecam!
Szpinak z rodzynkami i pestkami słonecznika
1 porcja
250 g szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka rodzynek
1 łyżka pestek słonecznika (w oryginale były orzeszki piniowe)
Szpinak umyć i usunąć łodyżki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pestki słonecznika i rodzynki 1-2 minut. Zdjąć z patelni na talerzyk. Na patelnię włożyć szpinak, przyprawić solą i pieprzem i dusić na średnim ogniu 3-5 min. Dołożyć rodzynki z pestkami i podsmażyć jeszcze 1 min mieszając. Jeść gorące.