Szparagi w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem

Szparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja.

Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam zdjęcia szparagów w przekroju 😉 no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił.

  • 1 duża łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. bulionu
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 8 płatów makaronu do lazanii
  • 500 g zielonych szparagów
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • garść tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut (powinien być elastyczny). Odcedzamy, rozkładamy pojedynczo, aby płaty nie posklejały się ze sobą.

Pozbawione stwardniałych końców szparagi obwiązujemy nicią. Gotujemy pionowo, główkami do góry (główki powinny wystawać poza poziom wody), w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku przez około 3-5 minut. Odcedzamy.

Przestudzone szparagi owijamy po 3-4 sztuki szynką parmeńską. Następnie owijamy ugotowanym makaronem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym beszamelem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20 minut (główki szparagów możemy zabezpieczyć, przykrywając je papierem do pieczenia).

Przepisy z tych kategorii

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
2

Szparagi pieczone z cytryną, c…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki