Szparagi w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem

Szparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja.

Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam zdjęcia szparagów w przekroju 😉 no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił.

  • 1 duża łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. bulionu
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 8 płatów makaronu do lazanii
  • 500 g zielonych szparagów
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • garść tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut (powinien być elastyczny). Odcedzamy, rozkładamy pojedynczo, aby płaty nie posklejały się ze sobą.

Pozbawione stwardniałych końców szparagi obwiązujemy nicią. Gotujemy pionowo, główkami do góry (główki powinny wystawać poza poziom wody), w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku przez około 3-5 minut. Odcedzamy.

Przestudzone szparagi owijamy po 3-4 sztuki szynką parmeńską. Następnie owijamy ugotowanym makaronem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym beszamelem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20 minut (główki szparagów możemy zabezpieczyć, przykrywając je papierem do pieczenia).

Przepisy z tych kategorii

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
1

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Coleslaw z sosem farmerskim

Coleslaw z sosem farmerskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z makaronem ryżowym
2

Sałatka z makaronem ryżowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z tortellini, ogórkami, papryką i kukurydzą

Sałatka z tortellini, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty