Szparagi w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem
Szparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja.
Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam zdjęcia szparagów w przekroju ? no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił.
- 1 duża łyżka masła
- 2-3 łyżki mąki
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. bulionu
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 8 płatów makaronu do lazanii
- 500 g zielonych szparagów
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- garść tartego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut (powinien być elastyczny). Odcedzamy, rozkładamy pojedynczo, aby płaty nie posklejały się ze sobą.
Pozbawione stwardniałych końców szparagi obwiązujemy nicią. Gotujemy pionowo, główkami do góry (główki powinny wystawać poza poziom wody), w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku przez około 3-5 minut. Odcedzamy.
Przestudzone szparagi owijamy po 3-4 sztuki szynką parmeńską. Następnie owijamy ugotowanym makaronem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym beszamelem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20 minut (główki szparagów możemy zabezpieczyć, przykrywając je papierem do pieczenia).