Szparagi w maśle szałwiowym - szparagowy hit 2015 roku :)
W tym sezonie szparagi zawładnęły naszymi podniebieniami w wersji ziołowej. W zasadzie po raz pierwszy w kuchni na taką skalę używamy szałwi (dzięki tej mieszance szałwia znalazła swoje miejsce na ogrodowej rabacie).
Połączenie szparagów, masła, szałwi, czerwonego pieprzu przebiło wszystkie dotychczasowe szparagowe dania :)
Póki jeszcze jest dostęp do szparagów zapraszamy do wypróbowania tego dania! Super pomysł na kolację.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1 garstka szałwi (ok. 10 liści)
- 2 duże szczypty młotkowanego lub świeżo mielonego pieprzu czerwonego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i
- szczypta cukru go gotowania szparagów
Przygotowanie:
W zależności od grubości szparagów - cieńkie przełamać (szparag "wie", w którym miejscu ma pęknąć :), grubsze obrać do 3/4 wysokosći i dopiero wtedy przełamać.
Gortowąc ok. 7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
W tym czasie na patelni stopić masło, dodac drobno pokrojoną szałwię, pieprz i sól do smaku.
Trzymac na "gazie" ok. 2-3 minut.
Po odcedzeniu szparagów, przekroić je na 2 lub 3 części, dodać do masła szałwiowego i podgrzewać przez chwilę (1-2 min) tak aby ziołowe masło oblepiło szparagi.
I to koniec :)
Doskonale smakuje z grzankami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania 15 min.
Połączenie szparagów, masła, szałwi, czerwonego pieprzu przebiło wszystkie dotychczasowe szparagowe dania :)
Póki jeszcze jest dostęp do szparagów zapraszamy do wypróbowania tego dania! Super pomysł na kolację.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1 garstka szałwi (ok. 10 liści)
- 2 duże szczypty młotkowanego lub świeżo mielonego pieprzu czerwonego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i
- szczypta cukru go gotowania szparagów
Przygotowanie:
W zależności od grubości szparagów - cieńkie przełamać (szparag "wie", w którym miejscu ma pęknąć :), grubsze obrać do 3/4 wysokosći i dopiero wtedy przełamać.
Gortowąc ok. 7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
W tym czasie na patelni stopić masło, dodac drobno pokrojoną szałwię, pieprz i sól do smaku.
Trzymac na "gazie" ok. 2-3 minut.
Po odcedzeniu szparagów, przekroić je na 2 lub 3 części, dodać do masła szałwiowego i podgrzewać przez chwilę (1-2 min) tak aby ziołowe masło oblepiło szparagi.
I to koniec :)
Doskonale smakuje z grzankami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania 15 min.