Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli
Zdjęcie - Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg karkówki w plastrach o grubości 1 cm
  • 200 g pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g rukoli
  • 100 g sera koziego
  • 50 ml oleju Kujawski z bazylią
  • 15 g miodu
  • 4 gruszki
  • 4 goździki
  • 1 limonka
  • ½ papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
Marynata:
  • 100 ml oleju Kujawski z bazylią
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g miodu
  • ½ papryczki chilli
  • sok z ½ limonki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim i odstawiamy na 10 min. Przygotowany blok mięsa kroimy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy przez 10 min., co jakiś czas przewracając.


Gruszki kroimy na pół, przekładamy do miski, dodajemy startą skórkę i sok z limonki, pozostałą ilość miodu i ostrej papryczki oraz goździki roztarte na pył w moździerzu. Dodajemy 50 ml oleju Kujawskiego z bazylią. Mieszamy. Gruszki kładziemy na ruszcie nad samym żarem i grillujemy z obydwu stron, aż będą miękkie.


Na talerzu układamy grillowane gruszki, rukolę, pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokruszone kawałki koziego sera. Wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową.


Porada:

Mięso przed położeniem na ruszt powinno mieć temperaturę pokojową. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsze.



Przepis pochodzi z www.qchennewariacje.blogspot.com

Kategorie przepisów