Szakszuka (SHAKSHOUKA) ze szpinakiem i ciecierzycą
Jak wiecie jestem totalnie zakochana w krajach arabskich i krajach Bliskiego Wschodu.
Właśnie teraz miałam wracać ze swojej 2 tygodniowej podróży po Palestynie I Izraelu.
Z wiadomych powodów to się nie udało, ale z całego serca kciuki trzymam, żebym niedługo mogła tam wyruszyć!
Dziś jednak zabieram Was w kulinarną podróż do Tunezji.
Jednym z najbardziej popularnych przepisów kuchni tunezyjskiej jest znana wielu osobom i lubiana Szakszuka ( nazywana też shakshouka, shakshuka, şakşuka, tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira ).
Szakszuka to nic innego jak „wielki bałagan” – danie śniadaniowe składające się z jajek zapiekanych w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Sycące, niesamowicie smaczne, przywodzące na myśl bliskowschodnie klimaty.
Takie pyszne śniadanie dziś dla Was przygotowałam!
Z tym, że tym razem nie przygotowałam tradycyjnej prostej szakszuki, ale zdecydowanie bardziej bogatą wersję.
Ze szpinakiem i ciecierzycą, które idealnie komponują się w pomidorowym, aromatycznym sosem.
Wyszło danie niesamowicie pyszne i niesamowicie sycące.
Śmiało może być pomysłem na obiad!
Nie bójcie się dodawać przypraw!
To właśnie nimi szczycą się kraje arabskie i nimi pachnie kuchnia arabska.
To właśnie dzięki nim, nawet najbardziej proste danie zyskuje wyjątkowy charakter!
Harissa, którą kocham od lat i której nie może zabraknąć w mojej kuchni ( mam przywiezioną z Djerby ) to odpowiednio wyważona mieszanka przypraw, takich jak:
– chili
– czosnek
– kolendra
– kmin rzymski
– sól
Jest bez problemu dostępna w polskich sklepach – np. TUTAJ!
Pikantna i aromatyczna.
Wspaniale wzbogaca smak gulaszu i dań jednogarnkowych.
Świetnie komponuje się z pomidorami i kuskusem.
Może mieć również postać pasty.
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* jajko – 2 szt
* cebula czerwona – 1 szt
* pomidory w puszce – 400 g
* ugotowana ciecierzyca – 0,5 szkl
* świeża cukinia – 0,5 szt
* szpinak – 1 garść
* harissa – 1 łyżeczka
* mielony kumin – 1 łyżeczka
* czosnek – 4 ząbki
* oliwa z oliwek – 3 łyżki
* sól, pieprz
* koperek
* feta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, pokroje w piórka papryki oraz harrisę.
Wrzucamy posiekany drobno czosnek, doprawiamy kuminem i smażymy mieszając ( aż papryka zmięknie ).
Wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą, dodajemy pokrojone świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem ( ja lubię dodać jeszcze szczyptę cukru ) .
Dusimy ok. 10 minut.
Robimy niewielkie 3 dołki, wbijamy jaja, dusimy, aż białka się zetną ( żółtka mogą być mniej lub bardziej płynne ), przykrywamy na chwilę.
Doprawiamy do smaku w razie potrzeby, podajemy ze świeżą pietruszka i odrobiną fety ( feta nie jest konieczna, ale fajnie się komponuje! ).
Smacznego!