Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
Święta coraz bliżej, więc dzisiaj przychodzę z propozycją świątecznego, prostego i pysznego dania. Łazanki z kapustą i grzybami.
Wystarczy kilka składników i aromatyczne danie gotowe! Kujawski z pierwszego tłoczenia niezawodny do smażenia, a do tego powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku, które spełniają rygorystyczne wymagania jakościowe. No to co? Łapcie przepis!
Składniki na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami:
- 200 g makaronu łazanki
- 40-50 g suszonych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 400 g kapusty kiszonej
- liście laurowe i ziele angielskie
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia
Jak zrobić świąteczne łazanki z kapustą i grzybami?
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odczekaj 2-3 godziny. Następnie odsącz je i lekko posiekaj (wody nie wylewaj).
Kapustę kiszoną możesz przepłukać i również posiekaj.
Na patelni rozgrzej rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i podsmaż pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone grzyby oraz wodę z ich namaczania. Dodaj posiekaną kapustę oraz przyprawy. Przykryj i duś na mniejszym ogniu do miękkości przez ok. 30 minut. Na koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami są gotowe!
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: prosty przepis