Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Zdjęcie - Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Święta coraz bliżej, więc dzisiaj przychodzę z propozycją świątecznego, prostego i pysznego dania. Łazanki z kapustą i grzybami.

Wystarczy kilka składników i aromatyczne danie gotowe! Kujawski z pierwszego tłoczenia niezawodny do smażenia, a do tego powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku, które spełniają rygorystyczne wymagania jakościowe. No to co? Łapcie przepis!

Składniki na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami:

  • 200 g makaronu łazanki
  • 40-50 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 400 g kapusty kiszonej
  • liście laurowe i ziele angielskie
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia

Zdjęcie - Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić świąteczne łazanki z kapustą i grzybami?

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odczekaj 2-3 godziny. Następnie odsącz je i lekko posiekaj (wody nie wylewaj).

Kapustę kiszoną możesz przepłukać i również posiekaj.

Na patelni rozgrzej rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i podsmaż pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone grzyby oraz wodę z ich namaczania. Dodaj posiekaną kapustę oraz przyprawy. Przykryj i duś na mniejszym ogniu do miękkości przez ok. 30 minut. Na koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami są gotowe!

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów