Surówka ze szparagami i truskawkami z szampańsko-waniliowym winegretem
Szparagi i truskawki to najsmaczniejszy majowy duet. Szparagi z pysznym, dietetycznym, balsamicznym sosem truskawkowym prezentowałam tutaj.
Dzisiaj również szparagi w wybornym towarzystwie truskawek, ale na surowo. Cienkie, skośnie pocięte plasterki szparagów z plasterkami truskawek, a wszystkie skropione szampańskim winegretem z dodatkiem wanilii i chrupiących orzeszków pinii. Prawdziwa uczta smaków! Jeśli pominiesz wino musujace i dodatek wanilii, a użyjesz tradycyjnego winegretu z cytryną też będzie smacznie, choć już nie tak wykwintnie.
Składniki na 2 porcje:
4 grube białe szparagi
125 g dużych, aromatycznych truskawek
1/2 laski wanilii
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz z młynka
1-1,5 łyżeczka miodu
2 łyżki wina musujacego
1,5 łyżki oliwy
1 garść orzeszków pinii
jadalne kwiatki wg upodobania
Wykonanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać. Pociąć na skos w cienkie plasterki
- truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić w cienkie plasterki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i ostrym nożem zeskrobać nasionka
- ocet z solą, pieprz i miód i wanilię wymieszać. Gdy rozpuści się sól dodać wino musujące i oliwę
- orzeszki piniowe podprażyć na patelni bez tłuszczu. Gdy nabiorą barwy zdjąć z patelni na talerzyk. Na gorącej patelni mogą za bardzo ściemnieć i będą wówczas gorzkie
- kawałki szparagów układać na talerzykach w formie gwiazdy, truskawki pośrodku na kształt kwiatu. Sałatkę polać dressingiem, obsypać orzeszkami pinii. Serwować ozdobione ulubionymi kwiatkami
źródło: Genuss 5/2016