Surówka z kapusty pekińskiej

Lekka, chrupiąca i pełna smaku – taka właśnie jest surówka z kapusty pekińskiej z ogórkami, kukurydzą i koperkiem. To doskonały dodatek do dań obiadowych i grillowanych mięs. Delikatna kapusta z chrupiącymi ogórkami i słodką kukurydzą świetnie się komponuje, a sos na bazie majonezu i jogurtu nadaje kremową konsystencję i super smak. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna – idealna na każdą porę roku. Poza sezonem ogórki gruntowe zamieniamy na zwykłe świeże ogórki dostępne cały rok.
Pin Print
Surówka z kapusty pekińskiej
Porcje 6
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej:
- ½ kapusty pekińskiej
- 2 ogórki gruntowe
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- sól
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej?
- Kapustę pekińska pokroić drobno, przesypać do miski, oprószyć solą, wymieszać, odstawić.
- Ogórki pokroić w plastry. Kukurydzę odsączyć. Dodać razem z koperkiem, majonezem i jogurtem do kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą.