Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą
Smaczna i wyrazista w smaku surówka obiadowa.
Jeżeli brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu, a lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki.
- 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 ogórek kiszony
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki musztardy francuskiej
- szczypta soli
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do małej miseczki. Oprószamy szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru. Odstawiamy na około 5-10 minut. Następnie dodajemy ocet winny. Ponownie odstawiamy na kilka minut.
W międzyczasie kapustę pekińską drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski.
Kiszonego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty.
Do miski z kapustą dodajemy cebulę. Dodajemy również majonez oraz musztardę. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
Polecam również mój przepis na lazanię z soczewicą