Surówka z gotowanych buraków z prażoną cebulą
surówka z gotowanych buraków z prażoną cebulą
Surówka z gotowanych buraków z prażoną cebulą będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Gotowane buraczki z prażoną na maśle klarowanym cebulką i sokiem z cytryny idealnie do siebie pasują. Nam bardzo posmakowała, jest bardzo smaczna a do tego zdrowa, polecam!
Składniki:
- 3 duże buraczki
- 2 łyżki octu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Buraki umyć, zalać wodą, dodać ocet i gotować do miękkości 40-60 minut w zależności od wielkości. Buraki powinny być całe przykryte wodą. Dodanie octu spowoduje, że buraki zachowają swój kolor. Miękkie buraki wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę i zrumienić na złoty kolor. Następnie cebulę dodać do buraczków i wymieszać. Na koniec wycisnąć jeszcze sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem według uznania i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Smacznego!
SURÓWKA Z GOTOWANYCH BURAKÓW Z PRAŻONĄ CEBULĄSURÓWKA Z GOTOWANYCH BURAKÓW Z PRAŻONĄ CEBULĄ