Staropolski barszcz z młodych buraków

Jedna z najlepszych polskich zup, o intensywnym kolorze i smaku, barszcz z młodych buraczków. Osobno robię bulion z włoszczyzny, osobno wywar z buraków. Wywary łączę, dodaję słodką śmietanę, doprawiam do smaku. Podaję z tłuczonymi ziemniakami, lub jajkiem na twardo. Przygotuj barszcz z młodych buraków, na pyszny obiad dla całej rodziny 😀
Składniki na staropolski barszcz z młodych ziemniaków:
Bulion z włoszczyzny
- pęczek włoszczyzny ( pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, natka pietruszki, selera, lubczyku)
- 3 liście laurowe
- 1,5 l. wody
- 50 ml słodkiej śmietanki
- sól i pieprz do smaku
Wywar z buraków
- 5 większych buraków
- 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 2 łyżki octu winnego
- 2 płaskie łyżki cukru
- przyprawy – gwiazdka anyżu, kilka goździków
Jak przygotować staropolski barszcz z młodych buraków?
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj liście laurowe, natkę selera, pietruszki i lubczyku. Całość gotuj na małym ogniu, około 40 minut.
Buraki obierz i pokrój na plasterki o grubości 1cm, daj do mniejszego garnka, zalej taką ilością wody, żeby buraki były przykryte. Dodaj czosnek, ocet winny, cukier, anyż i goździki, pomieszaj.
Buraki podgrzewaj, kiedy się zagotują, zmniejsz gaz do minimum i gotuj około 30 minut.
Łyżką cedzakową, usuń w bulionu warzywa i odłóż. Do czystego bulionu, wlej wywar z buraków ( buraki odłóż ).
Całość pomieszaj, dodaj śmietankę i dopraw do smaku.
Zupę podgrzewaj krótko, staraj się nie zagotować, żeby nie stracić intensywnego koloru barszczu 🙂
Barszcz podaj z tłuczonymi ziemniakami i skwarkami, jajkiem na twardo. Smacznego 🙂
Uwagi – gotowane warzywa z bulionu, możesz pokroić w kostkę i zrobić z nich warzywną sałatkę z ogórkiem kiszonym i jajkiem na twardo.