Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli, kaparami i szynką szwarcwaldzką
„ Opisane wcześniej pesto z rukoli przydało się do przygotowania szybkiego, pysznego obiadu z makaronem w roli głównej. Tym razem sięgnęłam po makaron pełnoziarnisty. To był mój pierwszy raz i powiem, że przyjemnie mnie zaskoczył. W smaku nie ma w zasadzie różnicy, tylko wydaje mi się, że jest mniej sprężysty ale za to o wiele zdrowszy. Szczerze polecam tym, którzy jeszcze nie mieli okazji wypróbować pełnoziarnistych makaronów. Z rukolowym pesto, kaparami i chrupiącymi chipsami z szynki smakowało wybornie.”
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli, kaparami i szynką szwarcwaldzką (przepis własny)
Składniki dla 2 osób:
150g makaronu spaghetti pełne ziarno
3 łyżki pesto z rukoli
2 łyżki kaparów
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 łyżka oliwy
Zagotować w garnku wodę z dodatkiem soli i jednej łyżeczki oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente. W tym czasie rozgrzać na patelni drugą łyżeczkę oliwy i podsmażyć porwane na kawałki plastry szynki. Powinny być chrupiące. Odcedzić makaron. Wymieszać z Pesto, kaparami i chrupiącymi paseczkami szynki. Makaron wykładamy na talerze i od razu podajemy.
Smacznego :)
Aronia