Sos pieczarkowy z nutą czosnkowo-bazyliową
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczarki oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, płuczemy i siekamy. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Wkładamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i smażymy razem, mieszając 5-6 minut, aż pieczarki się lekko zrumienią.
Krok 2
Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodajemy 2 szkl. zimnego bulionu warzywnego. Mieszając, zagotowujemy. Następnie sos gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Krok 3
Do kubka wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej. Dopełniamy zimną wodą do połowy kubka i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Zawiesinę z mąki rozprowadzamy kilkoma łyżkami gorącego sosu. Zawartość kubka wlewamy do gotującego się sosu i cały czas mieszając, zagotowujemy. Sos gotujemy jeszcze 5-6 minut, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy do klusek i makaronów.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min