Sos pieczarkowy z nutą czosnkowo-bazyliową

Sos pieczarkowy z nutą czosnkowo-bazyliową

Zdjęcie - Sos pieczarkowy z nutą czosnkowo-bazyliową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Krok 1

Pieczarki oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, płuczemy i siekamy. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Wkładamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i smażymy razem, mieszając 5-6 minut, aż pieczarki się lekko zrumienią.

Zdjęcie - Sos pieczarkowy z nutą czosnkowo-bazyliową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodajemy 2 szkl. zimnego bulionu warzywnego. Mieszając, zagotowujemy. Następnie sos gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Zdjęcie - Sos pieczarkowy z nutą czosnkowo-bazyliową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Do kubka wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej. Dopełniamy zimną wodą do połowy kubka i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Zawiesinę z mąki rozprowadzamy kilkoma łyżkami gorącego sosu. Zawartość kubka wlewamy do gotującego się sosu i cały czas mieszając, zagotowujemy. Sos gotujemy jeszcze 5-6 minut, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy do klusek i makaronów.

Zdjęcie - Sos pieczarkowy z nutą czosnkowo-bazyliową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Zdjęcie - Sos pieczarkowy z nutą czosnkowo-bazyliową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów