Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską

Zdjęcie - Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 4 Bardzo lubię weekendowe poranki. I wcale nie dlatego, że mogę dłużej poleniuchować w łóżku. Lubię je za to, że mogę przygotować coś specjalnego na śniadanie, leniwie i bez pośpiechu. Możemy celebrować tą wyjątkową chwilę wspólnym śniadaniem po królewsku. Ten weekend rozpoczęliśmy wyjątkowo pysznym śniadaniem. Świeży, wiosenny czosnek niedźwiedzi w towarzystwie szynki parmeńskiej i mozzarelli, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Śniadanie idealne, które można,a nawet trzeba zjeść w łóżku!

Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 40 min 

Ingredients

  1. 1 arkusz ciasta francuskiego
  2. 150 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  3. 1 łyżka masła klarowanego
  4. 100 g tartej mozzarelli
  5. 60 g Prosciutto *
  6. 2 łyżki ricotty
  7. 1 szalotka
  8. pieprz biały
  9. sól

Dodatkowo

  1. 2 łyżki tartej mozzarelli
  2. 1 jajko

Instructions

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i chwilę podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku pieprzem białym oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek niedźwiedzi tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy mozzarellę, pokrojoną szynkę parmeńską i czosnek czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
  3. Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 4 duże kwadraty 13x13. Na każdym kawałku ciasta francuskiego wykładamy porcję nadzienia. Boki ciasta zwijamy delikatnie do środka. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Środek posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 15-20 minut.
  4. *można zastąpić włoską pancettą

Przepisy z tych kategorii

Chleb ziołowy – na drożdżach

Chleb ziołowy – na drożdżach

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bulgur z bobem i ziołami
2

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje
8

Sosy do sałatek i surówek – cz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczone młode ziemniaki
1

Pieczone młode ziemniaki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tort czekoladowo miętowy z truskawkami
1

Tort czekoladowo miętowy z tru…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe
1

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
1

Odrywany chlebek ziołowo czosn…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bulgur z ziołami, słonecznikiem i chili
2

Bulgur z ziołami, słonecznikie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy
2

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z awokado i ogórka z ziołowym dressingiem
1

Sałatka z awokado i ogórka z z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koktajl z melona, kiwi i bazylii
2

Koktajl z melona, kiwi i bazyl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku