Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami
Śniadaniowe bułeczki z gruszką.
Ciasto z gruszkami
Szybkie i łatwe ciasto z gruszkami, cynamonem i migdałami, które możesz przygotować na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Bułeczki smakują i wyglądają obłędnie są świetne na drugie śniadanie do szkoły lub przekąskę do pracy.
- bardzo proste ciasto z gruszkami
- wypróbowany i pyszny przepis
- bułeczki świetnie nadają się na każdą jesienną i zimową okazję :)
Ciasto z gruszkami.
Ciasto z gruszkami
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania ciasta z gruszkami:
- 475g mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- szczypta soli
- 50g roztopionej i wystudzonej margaryny do pieczenia (+ dodatkowa ilość do posmarowania formy i ciasta przed włożeniem do piekarnika)
- 230g (200ml) ciepłego mleka
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 2-3 gruszki obrane i pokrojone w kostkę
- cynamon i cukier do posypania ciasta
- posiekane migdały lub orzechy włoskie do posypania ciasta
dodatkowo:
- 3 łyżki dżemu morelowego i 1-2 łyżeczki gorącej wody (wymieszać)
W zależności od wielkości gruszek możesz potrzebować 2 lub 3 gruszek pokrojonych w kosteczkę.
Przepis na ciasto z gruszkami
Śniadaniowe ciasto z gruszkami.
Krok 1.
- Do większej miski przesiać mąkę pszenną, dodać szczyptę soli i zrobić dołek. Do dołka wsypać cukier oraz suche drożdże.
- Następnie do dołka w mące wlać ciepłe mleko oraz roztopione masło, dodać jajko, wymieszać i zagnieść gładkie oraz elastyczne ciasto. Przykryć czystą, kuchenną ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 2.
- Średniej wielkości okrągłą tortownicę wysmarować masłem (spód oraz boki)
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży płat o grubości około 0,5cm.
- Powierzchnię ciasta wysmarować roztopionym masłem, następnie obficie posypać cynamonem, cukrem, posiekanymi migdałami lub orzechami włoskimi oraz pokrojonymi w kostkę gruszkami.
Krok 3.
- Tak przygotowane ciasto z gruszkami pokroić na pasy 5-6 cm (powinno wyjść 7-8 pasków). Każdy pasek zwinąć ciasno w rulon i układać w tortownicy w pewnej odległości od siebie, tak aby ciasto nie stykało się ze sobą. Odstawić na 20 minut do napuszenia.
Krok 4.
- Podrośnięte ciasto posmarować roztopionym masłem, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w 190 stopniach przez 25-30 minut lub do "suchego patyczka".
- Upieczone bułeczki z gruszkami wyjąć z piekarnika i posmarować z wierzchu dżemem morelowym.
Mam nadzieję, że przepis na ciasto z gruszkami spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Bułeczki z gruszkami.