Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami

Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami

 

Zdjęcie - Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚniadaniowe bułeczki z gruszką.

 

Ciasto z gruszkami

Szybkie i łatwe ciasto z gruszkami, cynamonem i migdałami, które możesz przygotować na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Bułeczki smakują i wyglądają obłędnie są świetne na drugie śniadanie do szkoły lub przekąskę do pracy.

 

  • bardzo proste ciasto z gruszkami
  • wypróbowany i pyszny przepis
  • bułeczki świetnie nadają się na każdą jesienną i zimową okazję :)


Zdjęcie - Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto z gruszkami.

Ciasto z gruszkami

Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania ciasta z gruszkami:

  • 475g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 50g roztopionej i wystudzonej margaryny do pieczenia (+ dodatkowa ilość do posmarowania formy i ciasta przed włożeniem do piekarnika)
  • 230g (200ml) ciepłego mleka
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 2-3 gruszki obrane i pokrojone w kostkę
  • cynamon i cukier do posypania ciasta
  • posiekane migdały lub orzechy włoskie do posypania ciasta

dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu morelowego i 1-2 łyżeczki gorącej wody (wymieszać)



W zależności od wielkości gruszek możesz potrzebować 2 lub 3 gruszek pokrojonych w kosteczkę.


Przepis na ciasto z gruszkami

Zdjęcie - Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚniadaniowe ciasto z gruszkami.


Krok 1.

  • Do większej miski przesiać mąkę pszenną, dodać szczyptę soli i zrobić dołek. Do dołka wsypać cukier oraz suche drożdże.
  • Następnie do dołka w mące wlać ciepłe mleko oraz roztopione masło, dodać jajko, wymieszać i zagnieść gładkie oraz elastyczne ciasto. Przykryć czystą, kuchenną ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 2.

  • Średniej wielkości okrągłą tortownicę wysmarować masłem (spód oraz boki)
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży płat o grubości około 0,5cm.
  • Powierzchnię ciasta wysmarować roztopionym masłem, następnie obficie posypać cynamonem, cukrem, posiekanymi migdałami lub orzechami włoskimi oraz pokrojonymi w kostkę gruszkami.

Krok 3.

  • Tak przygotowane ciasto z gruszkami pokroić na pasy 5-6 cm (powinno wyjść 7-8 pasków). Każdy pasek zwinąć ciasno w rulon i układać w tortownicy w pewnej odległości od siebie, tak aby ciasto nie stykało się ze sobą. Odstawić na 20 minut do napuszenia.

Krok 4.

  • Podrośnięte ciasto posmarować roztopionym masłem, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w 190 stopniach przez 25-30 minut lub do "suchego patyczka".
  • Upieczone bułeczki z gruszkami wyjąć z piekarnika i posmarować z wierzchu dżemem morelowym.


Mam nadzieję, że przepis na ciasto z gruszkami spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)



Zdjęcie - Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułeczki z gruszkami.
Zdjęcie - Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów