Śniadanie do łóżka #47: Rabarbarki

Śniadanie do łóżka #47: Rabarbarki
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #47: Rabarbarki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Zielona trawa, śpiewające ptaki, czerwony kocyk w kratkę, kosz pełen łakoci i ukochany u boku. Mieliśmy wsiąść do samochodu, pojechać przed siebie i znaleźć za miastem miejsce z dala od problemów, ludzi i hałasu. Czasem tak robimy. Pogoda jednak nie dopisała, a niespodziewane obowiązki jeszcze bardziej nam to uniemożliwiły. Nie przeszkodziło nam to celebracji niedzielnego śniadania w towarzystwie jogurtowych drożdżówek z rabarbarem i truskawkami. Już nie mogę się doczekać tych prawdziwych, kaszubskich truskawek!

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #47: Rabarbarki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































Rabarbarki - drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
  • 500 g mąki pszennej
  • 12 g suszonych drożdży instant
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 2 jajka + jajko do posmarowania
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • cukier puder
  • truskawki do dekoracji
  1. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże. Cały czas miksując stopniowo wbijamy jajka, wlewamy mleko, jogurt. Dodajemy 4 łyżki cukru i pół łyżeczki soli. Ścieramy skórkę z umytej cytryny i łączymy ze składnikami. Pod koniec miksowania dodajemy 50 g roztopionego masła.
  2. Gdy wszystkie składniki się połączą przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut. W tym czasie kula z ciasta powinna być lśniąca i odstawać od ręki. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  3. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyciągamy je z misy i ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 10 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Drożdżówki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykrywamy ściereczką i ponownie zanosimy w ciepłe miejsce na pół godziny.
  4. Przygotowujemy nadzienie: łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (grubość ok. centymetra). Wrzucamy do miseczki, dodajemy dżem i mieszamy.
  5. Na środku każdej drożdżówki wycinamy wgłębienie za pomocą małego kielonka (np. takiego do wódki). Wgłębienie każdej drożdżówki wypełniamy farszem rabarbarowym. Roztrzepujemy jajko, bierzemy pędzelek i smarujemy na około drożdżówki.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Drożdżówki pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy na kratkę do studzenia i obsypujemy cukrem pudrem.
Tosia

Kategorie przepisów