Smażony ryż z jajkiem po azjatycku

Smażony ryż z jajkiem po azjatycku

Smażony ryż z jajkiem po azjatycku to mój ulubiony comfort food na każdą okazję. Idealnie sprawdza się na śniadanie, szybki obiad czy kolację. Jest sycący, aromatyczny i naprawdę przepyszny! Robię go przynajmniej raz w miesiącu, albo nawet częściej, gdy tylko nadarzy się okazja. Dlatego nie wiem, jak to się stało, że dotąd nie podzieliłem się przepisem. 😉 Zwykle, gdy tylko potrzebuję ryż do jakiegokolwiek dania, specjalnie gotuję go nieco więcej, żeby móc kolejnego dnia podsmażyć go z jajkiem i aromatycznymi dodatkami. Nawet czasami zdarza mi się ugotować go tylko w tym celu. 😉

Mój przepis na smażony ryż z jajkiem celowo nazywam ogólnie „po azjatycku”, gdyż nie przygotowuję go z żadnego konkretnego przepisu. Przypomina wprawdzie nieco tajski khao pad, ale nie trzymam się tutaj sztywnych ram i zwykle robię go z tym, co akurat mam w lodówce. Zazwyczaj ląduje w nim kilka aromatycznych warzyw, jak: imbir, czosnek, cebula lub szalotka, papryczka chili i koniecznie dużo szczypiorku. Czasami dorzucam również kolendrę, kiełki fasoli mung, a niekiedy również kimchi. Nie zapominam również o umamicznym sosie, dzięki któremu zyskuje on charakteru. To obowiązkowy składnik tego dania. Najlepiej połączyć tutaj sos sojowy z sosem rybnym i odrobiną cukru, ale nawet sam sos sojowy będzie w porządku.

Do przygotowania tego dania potrzebujecie ryżu z poprzedniego dnia. Zdecydowanie nie nadaje się tutaj ten świeżo ugotowany. Ryż musi być wystudzony i suchy, aby dobrze się usmażył. Najbardziej polecam ryż jaśminowy, ale w zależności od tego, co gotowałem dzień wcześniej, używam również krótkoziarnistego jak do sushi czy basmati. Aby zyskał on więcej aromatu, polecam usmażyć go na oleju sezamowym, chociaż sam często używam również klarowanego masła.

Taki smażony ryż z jajkiem można również podkręcić dodatkową porcją białka. Świetnie sprawdzą się krewetki, tofu (polecam wędzone), czy nawet kurczak. Dodatki można podsmażyć przed wrzuceniem ryżu. Wtedy uzyskacie świetny sycący posiłek w sam raz na obiad, czy kolację. Taki smażony ryż z jajkiem to również idealna propozycja do zabrania ze sobą do lunchboxa do pracy. Dobrze się odgrzewa nawet w mikrofali bez szkody dla smaku. Gorąco polecam! 😉

Zdjęcie - Smażony ryż z jajkiem po azjatycku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na smażony ryż z jajkiem po azjatycku:

  • ok. 200 g ugotowanego ryżu z poprzedniego dnia (najlepszy będzie jaśminowy, ale nada się dowolny)
  • 4 jajka
  • 1 papryczka chili
  • 5 cm kłącza imbiru
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 1 szalotka (lub mała cebula)
  • pęczek szczypiorku razem z dymką
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie, można dodać więcej sojowego)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub palmowego (można pominąć)
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub klarowanego masła

 

Jak przygotować Smażony ryż z jajkiem po azjatycku?

  1. Papryczkę chili bez nasion, czosnek, imbir, szalotkę oraz dymkę drobno posiekaj.
  2. Przygotuj sos, łącząc sos sojowy z sosem rybnym oraz cukrem.
  3. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i wrzuć posiekane warzywa. Podsmaż je chwilę, aż zaczną pachnieć, a następnie wrzuć ryż. Smaż przez ok. 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  4. Kolejno wlej przygotowany sos, dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.
  5. Ryż zgarnij na boki patelni, a na środek wbij jajka. Poczekaj, aż nieco się zetną, a następnie wymieszaj energicznie z ryżem.
  6. Dodaj posiekany szczypior i całość wymieszaj. Smażony ryż podawaj posypany obficie kolendrą.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Smażony ryż z jajkiem po azjatycku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów