Smażony makaron ryżowy z warzywami
Zdrowe, wegetariańskie danie w stylu kuchni tajskiej, które przyrządzisz do trzydziestu minut. Potrawa lekka, smaczna, dobra na każdą okazję, również do pracy i na uczelnię ?
Składniki na smażony makaron ryżowy / 2 porcje- 100 g makaronu ryżowego wstążki
- 5 dużych pieczarek
- 1 mała papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść ulubionych kiełków
- garść posiekanych orzechów nerkowca
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- pełna łyżeczka startego imbiru
- pełna łyżeczka brązowego cukru
- szczypta ostrej papryki
- pędy dymki lub szczypiorek do podania
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku ( opcjonalnie )
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli ( 1 pełna łyżeczka ). Do wrzącej wody daj makaron, gotuj 3 minuty. Odcedź na sitku, przelej zimną wodą. Odstaw.
Pieczarki obierz i pokrój na grubsze plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój na cieńsze paseczki, paseczki przekrój na pół. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
Posiekane orzeszki, delikatnie podpraż na suchej patelni. Odłóż.
Na dużej patelni lub w woku, rozgrzej kilka łyżek oleju. Dorzuć pieczarki, cebulę, czosnek, imbir i paprykę. Wszystko smaż mieszając do czasu, kiedy warzywa odparują wodę.
Dodaj na patelnię makaron ryżowy, całość podgrzewaj mieszając. Dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki, papryką ostrą i cukrem. Całość dokładnie pomieszaj.
Na talerzu dodaj kiełki, orzeszki i szczypiorek lub pędy dymki. Kuchnia tajska, jest przebogata w smaki ? Smacznego ?