Smażony łosoś z surówką z czerwonej kapusty
Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Świetnym wyborem będzie smażony łosoś z surówką z czerwonej kapusty – to danie, które nie tylko cieszy oko, ale także podniebienie. Łączy w sobie delikatność ryby z wyrazistym smakiem warzyw, tworząc zdrową i smaczną propozycję na obiad lub kolację. To danie, które zadowoli zarówno miłośników ryb, jak i osoby dbające o zdrową dietę. Przygotowanie tego posiłku nie wymaga wiele czasu ani wysiłku, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszystkie starania.
Przygotowanie smażonego łososia z surówką z czerwonej kapusty to doskonały sposób na wprowadzenie do swojej diety większej ilości ryb i warzyw. Danie to jest nie tylko smaczne, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki prostym składnikom, w tym użyciu oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią oraz jasnym instrukcjom – nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni, będą mogły cieszyć się tym zdrowym i pysznym posiłkiem.
Łosoś to ryba, którą warto włączyć do swojego menu nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. Jest bogatym źródłem białka jak i kwasów tłuszczowych omega-3. Jest rybą, którą można przygotować na wiele sposobów. Smażenie to jeden z najprostszych i najszybszych, a dzięki odpowiednim przyprawom przygotować danie, które zachwyci każdego tak jak w przepisie na smażonego łososia w sosie koperkowym.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką to źródło witaminy C, K oraz dodatkowych witamin i minerałów takich jak beta-karoten i potas. Jest świetnym dodatkiem do wielu innych dań. Można ją podać jako dodatek do mięs, innych ryb czy dań wegetariańskich. Jej wyrazisty smak sprawia, że świetnie komponuje się z różnorodnymi potrawami, dodając im świeżości i chrupkości. Warto eksperymentować z różnymi wariantami tej surówki, dodając do niej na przykład orzechy i suszone owoce jak w sałatce z czerwonej kapusty z orzechami i rodzynkami.
Skrót przepisu na smażonego łososia z surówką z czerwonej kapusty
- Przygotuj surówkę z czerwonej kapusty: Poszatkuj kapustę, zetrzyj jabłko i marchew. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, octem lub sokiem z cytryny oraz olejem Kujawskim 3 ziarna. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Przygotuj łososia: Oczyść łososia z łusek, umyj i osusz. Dopraw solą, pieprzem i olejem Kujawskim z ziołami czosnek i bazylia.
- Usmaż łososia: Smaż na rozgrzanej patelni, zaczynając od strony skóry przez 3-4 minuty, a następnie z drugiej strony przez 2 minuty. Podaj z surówką z czerwonej kapusty.
Składniki na smażonego łososia z surówką z czerwonej kapusty:
- 400-500 g filetu z łososia
- 50 ml oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek i bazylia”
- 300 g czerwonej kapusty
- 120 g jabłka
- 120 g marchwi
- 40 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 30 ml soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować smażonego łososia z surówką z czerwonej kapusty?
Krok 1:
Czerwoną kapustę szatkujemy drobno, używając szatkownicy lub ostrego noża. Jabłko i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i polewamy octem lub sokiem z cytryny oraz olejem Kujawskim 3 ziarna. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min., aby smaki się połączyły.
Krok 2:
Łososia oczyszczamy z łusek, myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą, pieprzem i polewamy olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią. Przed smażeniem łososia marynujemy w oleju Kujawskim z ziołami co najmniej 30 minut.
Krok 3:
Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Łososia zaczynamy smażyć od strony skóry przez ok. 3-4 minuty, aż się zarumieni. Następnie odwracamy i dosmażamy z drugiej strony przez ok. 2 minuty. (Podany czas może się nieco różnić w zależności od grubości łososia). Po usmażeniu podajemy z surówką z czerwonej kapusty.
Porady kulinarne:
- Olej Kujawski z czosnkiem i bazylią: Użyj go nie tylko do smażenia łososia, ale również jako marynaty, aby dodać rybie wyjątkowego aromatu. Aby łosoś był bardziej soczysty, przed smażeniem marynuj go co najmniej 30 min w oleju Kujawskim z ziołami (jak w przepsie na marynowaną mozzarellę).
- Wybierz świeżego łososia: Świeży łosoś powinien mieć jasnoróżowy kolor, jędrny miąższ i błyszczącą skórę. Unikaj ryb o matowej skórze lub nieprzyjemnym zapachu.
- Nie przesmaż łososia. Łosoś jest delikatną rybą, która łatwo wysycha. Smaż go tylko do momentu, aż skórka stanie się chrupiąca, a miąższ będzie lekko różowy w środku.
- Chrupiąca skórka: Smażenie łososia od strony skóry pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę. Pamiętaj, aby patelnia była dobrze rozgrzana przed położeniem ryby.
- Przygotuj surówkę dzień wcześniej. Surówka z czerwonej kapusty smakuje jeszcze lepiej, gdy jest lekko marynowana. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed podaniem polej ją olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią.
- Użyj soku z cytryny lub octu jabłkowego, aby podkreślić smak surówki. Sok z cytryny lub ocet jabłkowy dodadzą surówce kwaskowatości i pomogą zmiękczyć kapustę.
- Podawaj łososia z surówką na ciepło lub na zimno. Łosoś i surówka z czerwonej kapusty smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je podawać jako osobne dania lub połączyć je w kanapce lub wrapie.
Wskazówki dla początkujących:
1. Nie przesadzaj z solą. Łosoś jest już słoną rybą, więc dodaj tylko szczyptę soli i pieprzu do smaku. Możesz również dodać inne zioła i przyprawy takie jak cytryna, koper, tymianek lub rozmaryn.
2.Przygotowanie patelni: Przed smażeniem łososia dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią olej Kujawski z czosnkiem i bazylią. To zapobiegnie przywieraniu ryby do patelni i pomoże uzyskać chrupiącą skórkę.
3. Poszatkuj kapustę drobno. Im drobniej poszatkujesz kapustę, tym łatwiej będzie ją zjeść i tym lepiej skomponuje się ona z łososiem.
4. Dopraw surówkę do smaku. Dodaj soli, pieprzu i cukru do smaku. Możesz również dodać inne przypraw takie jak kmin, imbir lub papryczka chili.
Jeżeli jesteś fanem delikatnego łososia z pewnością zainteresują Cię przepisy na łososia pieczonego z sałatką, łososia pieczonego z pomidorkami koktajlowymi czy łososia smażonego z młodymi ziemniakami.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 min marynowanie)
Stopień trudności: prosty przepis