Smażone białe szparagi w pomarańczowym sosie beurre blanc
Na blogu pojawiło się dotychczas prawie 20 przepisów na dania ze szparagami w roli głównej, jednakże w żadnym z nich nie wykorzystałem ich białej odmiany. Nie jest to przypadek, bo w gruncie rzeczy to właśnie zielone szparagi lubię najbardziej, zaś białe przygotowuję sporadycznie i jeśli w ogóle to zwykle najprościej z bułką tartą lub z sosem holenderskim. Jakoś nigdy nie zachęcały mnie one do bardziej wyszukanych eksperymentów kulinarnych. Aż do momentu, gdy ujrzałem na Instagramie Jarzynovej przepis na smażone białe szparagi w pomarańczowym sosie beurre blanc.
Beurre blanc to cudowny bretoński sos maślany, który zwykle podaje się do białych ryb i warzyw. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie białego wina, które zagęszcza się solidną porcją masła. Dominika w swoim przepisie poleciła wykorzystać jednak świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i jest to strzał w dziesiątkę, bo sos nabiera charakterystycznego słodko-kwaśnego smaku z nutką goryczy. Całość jest przełamana zaś odrobiną musztardy, która jest tą przysłowiową kropką nad „i”.
Same białe szparagi w tym przepisie nie są ugotowane, lecz najpierw przysmażone na maśle – vive le beurre!, co nadaje im pięknego złotobrązowego koloru, a następnie delikatnie podduszone tak, aby zachowały swoją jędrność. Podane z pomarańczowym sosem beurre blanc nie mają sobie równych. Tak przygotowane smażone białe szparagi można podać jako przystawkę, dodatek do obiadu lub pełnoprawny posiłek. Wyśmienicie smakować będą z poszetowanym jajkiem obok. Gorąco polecam, póki sezon trwa w najlepsze! ?
Smażone szparagi w pomarańczowym sosie beurre blanc
Ilość porcji: 2-4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
SKŁADNIKI
Szparagi:
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- duża szczypta soli
Pomarańczowy sos beurre blanc:
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (z ok. 3 owoców)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka musztardy (polecam Dijon lub miodową)
- 100 g zimnego masła
- świeżo mielony pieprz (polecam biały)
- sól
PRZYGOTOWANIE
Szparagi
- Szparagom odetnij zdrewniałe końce (ok. 2 cm). Następnie obierz je do około 2-3 centymetrów poniżej główki.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć przygotowane szparagi i posól je z wierzchu. Smaż je na niewielkim ogniu do zarumienienia, a następnie przykryj pokrywką i duś przez 5-10 minut pod przykryciem do miękkości, potrząsając od czasu do czasu patelnią. W tym czasie przygotuj sos. Gotowe szparagi zostaw pod przykryciem.
Pomarańczowy sos beurre blanc
- Z pomarańczy wyciśnij sok i przelej go do rondelka. Dodaj skórkę otartą z jednego owocu. Sok redukuj na niewielkim ogniu, aż czterokrotnie zmniejszy objętość.
- Kolejno dodaj pieprz (kilka obrotów młynka), szczyptę soli i musztardę. Wymieszaj.
- Masło pokrój w kostkę i dodawaj partiami do sosu. Ubijaj go delikatnie trzepaczką na niewielkim ogniu. Sos powinien zgęstnieć i stać się szklisty.
- Usmażone szparagi przełóż na talerz i polej gotowym sosem beurre blanc. Podawaj od razu.
*Na podstawie przepisu Dominiki Wójciak – Jarzynova.