Słodko-słone - serowe ciasteczka na każdą okazję
Ciasteczka do złudzenia przypominają ciastka francuskie choć nimi nie są. Zaletą ich jest to że robi sie je bardzo szybko,nie wymagają dlugiego zagniatania,z przerwami na chlodzenie w lodówce.
Jest jednak coś,co może nam zepsuć caly proces przygotowania ,to nieodpowiedni rodzaj bialego sera,który wykorzystamy ,musi byc "twardy"- uda sie na pewno.
Ciasteczka serowe,są super szybkie do wykonania i równie szybko znikają z talerza
Zapraszam!
Słodko-Słone - domowe ciasteczka na kazda okazje
.25 gr maki pszennej
.25 gr masla
.25 gr bialego sera ( twardy )
.szczypta soli
.nutella
.szynka gotowana
.ser zolty
Wykonanie
-maslo,ser,make siekamy nozem wraz ze szczypta soli
-zagniatamy dosc spojne ciasto
-mase zawijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godz.
-walkujemy ciasto ,potem wyciskamy szklanka krazki
-na kazdy krazek w zaleznosci od potrzeby nakladamy albo nutelle i beda to slodkie ciasteczka
-jesli chcemy ciasteczka na slono,zawijamy kawaleczek sera zoltego w niewielka ilosc gotowanej szynki i umieszczamy to posrodku krazka
-zaciskamy brzegi krazka i ukadamy pierozki na blaszce wylozonej papierem do pieczenia
-pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180stC przez ok.20 min
-po ostudzeniu ciasteczka z nutella posypujemy cukrem pudrem
-ciasteczka na slono mozemy podac do spozycia jeszcze cieple
Szybko i smacznie -to lubie!
Smacznego!