Słodka sobota #52: Sernik z truskawkami na czekoladowym spodzie
Trudno uwierzyć, że minął już rok od kiedy rozpoczęłyśmy na blogu cykl "Słodka sobota"! I dokładnie z początkiem tej serii kojarzą mi się przychodzące z pierwszymi ciepłymi dniami rarytasy, jak nieśmiało pojawiające się na straganach truskawki, czy rabarbar, którym zaczęłyśmy. Żeby już tradycji stało się zadość, znowu sernik. Pojawiał się na blogu niezliczoną ilość razy, pod różnymi postaciami, gdyż zajmuje szczególne miejsce w naszych sercach, no czy można mieć dość sernika?
Sernik z truskawkami na czekoladowym spodzie (forma o średnicy 26cm)
Spód:
- 300g mąki
- 200g zimnego masła
- 100g cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
Sernik*:
-750g twarogu sernikowego**
- 5 jajek
- szczypta soli
- 25g cukru**
- ok. 250 g truskawek
- cukier puder do posypania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Masło pokrój na małe kawałki, połącz z resztą składników na spód i zagnieć aż uzyskasz jednolitą masę.
Ciastem dokładnie wyłóż formę, ugniatając palcami. Zrób na całej długości ciasta dziurki widelcem (aby się nie podnosiło podczas pieczenia). Piecz przez ok. 20 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Przygotuj masę sernikową. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier oraz twaróg i miksuj przez ok. 5 minut. Białka ubij w oddzielnej misce ze szczyptą soli. Dodaj do masy twarogowej, nie miksując, ale mieszając łyżką. Masę wlej na kruchy spód do połowy wysokości formy.
Truskawki pokrój wzdłuż na pół i poukładaj na masie sernikowej, lekko je zatapiając. Wsadź do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę i 10 minut, aż wszystkie części ciasta zbrązowieją. Gdy masa sernikowa będzie się zbyt mocno spiekać, przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej ( u mnie nastąpiło to już po 20 minutach). Wystudź i schłodź przed podaniem.
*Tym razem postanowiłam poeksperymentować z przepisem, ale można spokojnie go zastąpić go tym (moim ulubionym), który podawałam w notce o sernikomakowcu.
**Twaróg, którego użyłam zawierał już cukier, dlatego ilość cukru należy dostosować do twarogu, którego użyjesz.
Śliwka