Słodka sobota #38: Krówki o smaku Bailey's

Słodka sobota #38: Krówki o smaku Bailey's
Zdjęcie - Słodka sobota #38: Krówki o smaku Bailey's - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Krówki to dla mnie największy hit dzieciństwa. Pamiętam namioty, które wystawiano przy samym Molo z tyloma smakami tych wspaniałych cukierków, że żadne dziecko nie mogło się zdecydować. Ja zawsze stawiałam na te kruche, chociaż z tego przepisu wychodzą ciągnące, przypominające tak zwane ciągutki czy mordoklejki. Bailey's dodaje tym krówkom dorosły akcent, ale świetnie komponuje się z karmelowym smakiem. Słodkiej, krówkowej soboty!:)
Krówki o smaku Bailey's (forma 23 x 23 cm) - szklanka mleka skondensowanego słodzonego - 230g miodu - 180 g masła - 1,5 szklanki cukru - 1 płaska łyżeczka soli - 2 łyżki Bailey's - olej do wysmarowania formy
Wszystkie składniki oprócz Bailey's umieść w jednym garnku i doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj, a gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj przez około 8 minut, aż masa nabierze brązowego, karmelowego koloru. Pamiętaj. aby cały czas mieszać. Zdejmij z ognia, poczekaj 5 minut i dodaj Bailey's. Wymieszaj. Formę wysmaruj olejem i wlej do niej masę. Odłóż do ostygnięcia, a gdy ostygnie wsadź do lodówki. Gdy masa stwardnieje pokrój ją na małe prostokąty i owiń w papierki. Krówki trzymaj w lodówce. * Proporcje wzięłam od Doroty ** Krówki wychodzą baaaardzo słodkie, dlatego jeśli takich nie chcesz, zmniejsz ilość cukru, lub postaw na mleko nie słodzone
Śliwka

Kategorie przepisów