Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym

Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym
Zdjęcie - Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g solonych płatów śledziowych typu matias
  • 200 ml oleju Kujawski z lnianki tłoczonego na zimno
  • 150 g marynowanych kurek
  • 120 g cebuli
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Śledzie moczymy około 1 godziny w zimnej wodzie. Następnie osuszamy je i kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy drobno i oprószamy solą. Odstawiamy na 10 minut, by zmiękła.

Pietruszkę siekamy.

Kurki osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy, zalewamy olejem Kujawskim z lnianki.

Dodajemy ziele angielskie, kolendrę, liść laurowy i oprószamy pieprzem. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Najlepiej przygotować śledzie 1–2 dni przed podaniem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów