Śledzie z czosnkiem i pietruszką

Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi! Czy wiecie, że lniany olej Kujawski tłoczony na zimno jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek? Oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone.
Składniki na śledzie z czosnkiem i pietruszką:
- 2 łyżeczki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
- 80 ml oleju 3 ziarna Kujawski
- 5 płatów śledzi wiejskich ze słoika z olejem
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 1 główka czosnku
- pieprz
Jak zrobić śledzie z czosnkiem i pietruszką?
Śledzie wiejskie kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek oraz świeża pietruszkę siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy odrobinę pieprzu, olej tłoczony na zimno Len oraz 3 ziarna. Mieszamy.
W słoiku układamy warstwami śledzie oraz czosnek z pietruszką. Wkładamy do lodówki na conajmniej 24 godziny – po tym czasie śledzie z czosnkiem i pietruszką są gotowe!.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis