Śledzie po kaszubsku

Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 cebule
  • 500 g marynowanych śledzi
  • 75 g suszonych śliwek
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2-3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • sól i pieprz według smaku
Przygotowanie

Śledzie pokroić w dzwonka, odłożyć na bok. Śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w piórka. Zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać cukier. Powinien się lekko skarmelizować. Dodać przecier pomidorowy, śliwki i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małej mocy 5-7 minut.


Dodać pozostały olej i ocet, wymieszać. Doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia.


Pokrojone filety śledziowe delikatnie wymieszać z sosem, przełożyć do słoika i odstawić na min. dobę do lodówki. 


Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy