Śledzie na ostro z suszonymi pomidorami
Propozycja dania świątecznego, którego nie może zabraknąć na Waszych stołach. Obłędne śledzie na ostro z suszonymi pomidorami, czyż nie wyglądają znakomicie? Do przygotowania ich użyłam rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia z trzech powodów.
Po pierwsze: olej Kujawski jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy E+K.
Po drugie: do produkcji oleju wykorzystywane są tylko wyselekcjonowane nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe.
A po trzecie: ma złocisty kolor oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest odpowiedni do zastosowań zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki do śledzi na ostro z suszonymi pomidorami:
- 10 gotowych filetów śledziowych
- 6 suszonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
Przyrządzanie śledzi na ostro z suszonymi pomidorami:
Śledzie, suszone pomidory oraz ostrą papryczkę kroimy na mniejsze kawałki.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
Przekładamy wszystko do miski, dodajemy musztardę francuską, doprawiamy do smaku i dolewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Całość mieszamy i przekładamy do słoika. Słoik ze śledziami wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie marynowania śledzie na ostro są gotowe!
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: prosty przeps