Śledź z cebulką i grzybami w oleju

Śledź z cebulką i grzybami w oleju
Zdjęcie - Śledź z cebulką i grzybami w oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź z cebulką i grzybami w oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź z cebulką i grzybami w oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź z cebulką i grzybami w oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź z cebulką i grzybami w oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g solonych płatów śledziowych
  • 200 g cebuli
  • 200 g grzybów leśnych
  • 150 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 15 ml octu winnego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ¼ łyżeczki otartego majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny.


Następnie płuczemy i osuszamy.


Cebulę kroimy w piórka, a grzyby na dość duże kawałki.


Na średnio rozgrzanym oleju Kujawskim podsmażamy cebulę, a gdy zmięknie, dodajemy grzyby i rozmaryn. Smażymy około 2-3 minut, często mieszając.


Cebulę z grzybami i rozmarynem doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy ocet i zdejmujemy z ognia. Studzimy.


Śledzie kroimy w 2-centymetrową kostkę i dodajemy do wystudzonych grzybów i cebuli. Mieszamy.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów