Śledź w oleju z pieczonymi burakami

Śledź w oleju z pieczonymi burakami
Zdjęcie - Śledź w oleju z pieczonymi burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź w oleju z pieczonymi burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g buraków
  • 440 g filetów śledzia à la matjas
  • ok. 1 szklanki maślanki
  • 1 cebula
  • świeżo zmielony pieprz
  • krem z octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie

Śledzie wkładamy do maślanki i moczymy je przez około 2 godz.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C, każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez około 40-50 min, aż warzywa będą miękkie. Gdy buraki ostygną, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka.


Na talerzu układamy plasterki buraków, na nich układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim, kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem.


Porada:

Czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego, jak bardzo są słone. Warto po upływie 2 godz. sprawdzić, czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal będą za słone, należy wydłużyć czas moczenia.



Przepis pochodzi z kulinarneprzygodygatity.blogspot.com

Kategorie przepisów