Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką
Składniki
- 6 filetów ze śledzia
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżki soli
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Ziarna gorczycy
- Cebula
- 5 śliwek
- 4 polskie jabłka
- Cytryna
- 5 ziaren goździków
- 50 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
- Łyżka masła
- Roszponka
Przygotowanie
Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarna gorczycy. Do gotującej się zalewy wsyp cukier, sól i dorzuć plastry cebuli. Gotuj około 3 - 4 minut, aby cebula się tylko zaparzyła. Połowę zalewy odlej i odstaw do przestygnięcia. Do pozostałej gorącej zalewy wrzuć połówki śliwek, aby poleżakowały.
Zimną zalewą zalej wypłukane kilkakrotnie śledzie i odstaw.
Goździki pokrusz na drobniejsze kawałki i podgrzej na suchej patelni. Do ciepłych goździków dodaj olej Kujawski 3 ziarna. Odstaw do wystudzenia, olej będzie miał mocny aromat goździka.
Pokrojone w plastry jabłka przesmaż na maśle na złoty kolor, ułóż na talerzu, obok ułóż cząstki śliwek i kawałki śledzia. Danie udekoruj listkami roszponki i skrop olejem goździkowym.
Produkcja: Kuchnia+