Śląska sałatka śledziowa - Hekele

Śląska sałatka śledziowa - Hekele

Zdjęcie - Śląska sałatka śledziowa - Hekele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śląska sałatka śledziowa - Hekele - to popularne danie kuchni śląskiej spożywane w dni powszednie i w czasie postu. Hekele są obecne również w kuchni niemieckiej pod nazwą - Häckele lub Häckerle. Potrawa została wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Sałatkę wybrała Renata z bloga "Codziennik kulinarny" w ramach styczniowej akcji Regionalne smaki. Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka - podawana wówczas z ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji mielonej się przymierzam , pewnie będzie równie smaczna!

Składniki:
Zdjęcie - Śląska sałatka śledziowa - Hekele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

3 solone płaty śledziowe
1 ugotowane jajko
2 średnie ogórki kiszone
2 łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 cienka dymka ze szczypiorkiem
koperek
pieprz czarny mielony

Wykonanie:

  • płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
  • śledzie, jajko i ogórki pokroić w niewielka kostkę
  • szczypiorek i koperek drobno posiekać
  • składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem
  • sałatkę podawać schłodzoną

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Śląska sałatka śledziowa - Hekele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów