Śląska sałatka śledziowa - Hekele
Śląska sałatka śledziowa - Hekele - to popularne danie kuchni śląskiej spożywane w dni powszednie i w czasie postu. Hekele są obecne również w kuchni niemieckiej pod nazwą - Häckele lub Häckerle. Potrawa została wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Sałatkę wybrała Renata z bloga "Codziennik kulinarny" w ramach styczniowej akcji Regionalne smaki. Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka - podawana wówczas z ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji mielonej się przymierzam , pewnie będzie równie smaczna!
Składniki:
3 solone płaty śledziowe
1 ugotowane jajko
2 średnie ogórki kiszone
2 łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 cienka dymka ze szczypiorkiem
koperek
pieprz czarny mielony
Wykonanie:
- płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
- śledzie, jajko i ogórki pokroić w niewielka kostkę
- szczypiorek i koperek drobno posiekać
- składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem
- sałatkę podawać schłodzoną
SMACZNEGO !