Serowe burgery z kurczakiem

Serowe burgery z kurczakiem

Zdjęcie - Serowe burgery z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To będą Twoje nowe ulubione burgery! Serowe z przepysznym kurczakiem! Jako główną przyprawę wykorzystaliśmy tutaj olej Kujawski “Rozmaryn, Oregano, Bazylia”, dzięki któremu nasz kurczak i pieczarki uzyskały leśny aromat. Możecie wykorzystać inne warianty, bo Kujawski ma ich w ofercie aż 8! Każdy znajdzie coś dla siebie, a ich zastosowanie jest różnorakie od sałatek po takie burgery na ciepło!

Składniki na serowe burgery z kurczakiem:

  • 🤌2 piersi z kurczaka,
  • 🤌2-3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”,
  • 🤌10 plastrów topionego cheddara,
  • 🤌2 łyżki sosu sriracha,
  • 🤌posiekany szczypior,
  • 🤌150 g jogurtu naturalnego,
  • 🤌łyżka majonezu,
  • 🤌sok z 1/2 cytryny,
  • 🤌łyżeczka musztardy,
  • 🤌3 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 🤌50 g posiekanych pikli,
  • 🤌odrobina sosu sojowego,
  • 🤌6 bułek mlecznych (typu brioche),
  • 🤌250 g tartego ulubionego sera,
  • 🤌rozbełtane jajo,
  • 🤌sezam

Zdjęcie - Serowe burgery z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić serowe burgery z kurczakiem?

👉Jogurt, majonez, sok z cytryny, musztardę, czosnek, pikle i sos sojowy mieszamy, po czym odstawiamy do lodówki.

👉Piersi z kurczaka podsmażamy na oleju Kujawskim z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”, aż odparuje woda. Dodajemy pieczarki, sól i smażymy ponownie do odparowania wody.

👉Do podsmażonego kurczaka i pieczarek dodajemy ser cheddar, sos srirache i posiekany szczypior – dokładnie mieszamy.

👉Bułki układamy w naczyniu lub na blaszce, smarujemy spód sosem, dodajemy mięso i zasypujemy tartym serem.

👉Przykrywamy góry bułek, smarujemy je jajkiem i sypiemy sezamem.

👉Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez ok. 10-13 min., aż ser się roztopi.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów