Serowe burgery z kurczakiem

To będą Twoje nowe ulubione burgery! Serowe z przepysznym kurczakiem! Jako główną przyprawę wykorzystaliśmy tutaj olej Kujawski “Rozmaryn, Oregano, Bazylia”, dzięki któremu nasz kurczak i pieczarki uzyskały leśny aromat. Możecie wykorzystać inne warianty, bo Kujawski ma ich w ofercie aż 8! Każdy znajdzie coś dla siebie, a ich zastosowanie jest różnorakie od sałatek po takie burgery na ciepło!
Składniki na serowe burgery z kurczakiem:
- 🤌2 piersi z kurczaka,
- 🤌2-3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”,
- 🤌10 plastrów topionego cheddara,
- 🤌2 łyżki sosu sriracha,
- 🤌posiekany szczypior,
- 🤌150 g jogurtu naturalnego,
- 🤌łyżka majonezu,
- 🤌sok z 1/2 cytryny,
- 🤌łyżeczka musztardy,
- 🤌3 rozgniecione ząbki czosnku,
- 🤌50 g posiekanych pikli,
- 🤌odrobina sosu sojowego,
- 🤌6 bułek mlecznych (typu brioche),
- 🤌250 g tartego ulubionego sera,
- 🤌rozbełtane jajo,
- 🤌sezam
Jak zrobić serowe burgery z kurczakiem?
👉Jogurt, majonez, sok z cytryny, musztardę, czosnek, pikle i sos sojowy mieszamy, po czym odstawiamy do lodówki.
👉Piersi z kurczaka podsmażamy na oleju Kujawskim z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”, aż odparuje woda. Dodajemy pieczarki, sól i smażymy ponownie do odparowania wody.
👉Do podsmażonego kurczaka i pieczarek dodajemy ser cheddar, sos srirache i posiekany szczypior – dokładnie mieszamy.
👉Bułki układamy w naczyniu lub na blaszce, smarujemy spód sosem, dodajemy mięso i zasypujemy tartym serem.
👉Przykrywamy góry bułek, smarujemy je jajkiem i sypiemy sezamem.
👉Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez ok. 10-13 min., aż ser się roztopi.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średnio trudne