Sernik wiedeński z kaszy jaglanej
Sernik z kaszy jaglanej dla więszości z Was pewnie już nie jest niczym nowym. Ale ten przepis to zupełnie nowa jakość sernika bez nabiału. Treściwy, mięsisty, mokry, pełen bakalii, pachnący cytrusami i niemalże niemożliwy do odróżnienia od oryginału. Tworząc tę recepturę, inspirowałem się tradycyjnym sernikiem wiedeńskim i postanowiłem przygotować go w podobny sposób. Jednak, żeby go odchudzić, zniwelowałem ilość tłuszczu do mimimum, zastępując masło olejem kokosowym, zaś zamiast cukru użyłem ksylitolu. Ten przepis to idealna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie zdrowe ciasta bez glutenu, bez cukru i bez nabiału i nie chcą w Święta rezygnować z tradycyjnych wypieków. Gorąco polecam upiec ten sernik z kaszy jaglanej zarówno na Wielkanoc, jak i bez okazji. Jest tak pyszny, że z pewnością nie pożałujecie! :)
*
SKŁADNIKI
na formę o średnicy 20 cm
- 200 g kaszy jaglanej
- 50 ml oleju kokosowego
- 5 jajek
- 100 g ksylitolu lub erytrytolu
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka wybrane z 1 laski)
- 2 łyżki skrobii, np. ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g żurawiny
- 50 g migdałów
* PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem (pozbywamy się w ten sposób gorzkiego smaku), a następnie przesyp do garnka, wlej 400 ml wody i przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Następnie odstaw na kolejne 20 minut pod przykryciem.
Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę przesyp do malaksera lub kielicha blendera i dodaj olej kokosowy. Miksuj do momentu, gdy uzyskasz gładką konsystencję.
Cytrynę oraz pomarańczę porządnie wyszoruj, a następnie zetrzyj z nich skórkę. Z jednej połówki cytryny oraz pomarańczy wyciśnij również sok. Dodaj do kaszy jaglanej wraz z ekstraktem z wanilii i ksylitolem. Zmiksuj ponownie i spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej ksylitolu.
Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę. Żółtka dodaj do kaszy wraz ze skrobią i połącz z masą. Następnie wrzuć posiekane bakalie i wymieszaj. Na sam koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj z „serową” masą.
Tortownicę posmaruj olejem koksowym i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 90 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem sernik oddziel delikatnie nożem od rantów formy i pokrój na kawałki.
*