Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą
To najbardziej grzeszny sernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z precelkami. Czy to nie brzmi obłędnie? Ja uważam, że to kwintesencja rozpusty! Przygotowując ten sernik, inspirowałem się moim ulubionym batonem Snickers i stworzyłem prawdziwą bombę kaloryczną! Jednakże wartą grzechu! No chyba, że nie lubicie orzeszków, ale w to nie wierzę! Sam sernik jest tak dobry, że powiedzenie, że to ostatni kawałek przyjdzie Wam z olbrzymią trudnością (żeby nie było, że nie ostrzegałem). ;)
*
SKŁADNIKI
na foremkę o wymiarach 12x26 cm
Sernik z masłem orzechowym:
- 400 g tłustego twarogu
- 100 g mascarpone
- 100 g masła orzechowego 100 %
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krakersowy spód:
- 150 g krakersów
- 40 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 50 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 200 g orzechów ziemnych (obranych, niesolonych)
Polewa czekoladowa:
- 200 g mlecznej czekolady
- 30 g masła
- garść precelków
* PRZYGOTOWANIE
Krakersowy spód Krakersy zmiel na proszek za pomocą blednera i dodaj rozpuszczone masło . Masą wyłóż spód formy pokrytej papierem do pieczenia.
Sernik z masłem orzechowym Wszystkie składniki: twaróg, ser mascarpone, masło orzechowe, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną umieść w blenderze lub malakserze i zmiksuj na gładko. Masę wylej na krakersowy spód. Sernik piecz przez 45-50 minut w 160°C do suchego patyczka. Następnie wyjmij i wystudź.
Solony karmel z orzechami Do rondelka wsyp cukier, wrzuć masło i wlej śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Wlej ekstrakt waniliowy, dodaj sól morską i orzeszki. (Możesz również wykorzystać prażone i solone orzeszki. Wtedy pomiń dodatek soli do karmelu). Wymieszaj i natychmiast wylej na upieczony i wystudzony sernik. Wyrównaj szpatułką.
Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej i wylej ją na masę karmelową. Sernik wstaw do lodówki na 2-3 h aby polewa stężała. Gdy stanie się gęsta wierzch ozdób preclami.
*