Sernik nowojorski z czereśniami

Sernik nowojorski z czereśniami

Zdjęcie - Sernik nowojorski z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dla mnie ten sernik to prawdziwy American dream o serniku idealnym - kremowym i aksamitnym, z delikatną nutką wanilii oraz z przepysznym sosem czereśniowym. Każdy jego kęs to prawdziwa rozkosz! Jest to zdecydowanie mój ulubiony sposób na sernik. Głównie dlatego, że nie jest on tak ciężki i intensywny jak nasz rodzimy. Efekt aksamitnej struktury otrzymujemy głównie przez dobrze zmielony tłusty twaróg (w oryginale ser Philadelphia lub serek wiejski) i pieczenie w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty. Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy spód) to pewna wariacja na temat klasycznego New York Cheesecake, ale jest tak pyszna, że grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia!
Zdjęcie - Sernik nowojorski z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kruchy spód (na formę 20-23 cm):

  • 120 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru (50 g)
  • 2 łyżki kakao (30 g)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj.

Masa serowa:
  • 800 g tłustego twarogu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 całe jajka
  • 30 ml soku z cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić go od razu w malakserze wraz z pozostałymi składnikami (ja tak zawsze robię - jest dużo szybciej, a sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą, a masa stanie się idealnie gładka.
Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140°C. Ciasto pieczemy łącznie 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki.

Sos czereśniowy:
  • 2 szklanki drylowanych czereśni (lub wiśni)
  • 4 łyżki cukru (trochę więcej jeśli używamy wiśni)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml Kirschu
  • laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy Kirschem oraz sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Wkładamy również laskę wanilii. Gotujemy wszystko razem przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Wyjmujemy laskę wanilii, a rondelek zestawiamy z ognia.
Do osobnego garnuszka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2-3 łyżkami wody. Dokładnie rozprowadzamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na schłodzony sernik. Ciasto kroimy na kawałki.

Zdjęcie - Sernik nowojorski z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik nowojorski z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik nowojorski z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów