Sernik na zimno z galaretką arbuzową i jagodami

Sernik na zimno z galaretką arbuzową i jagodami
Zdjęcie - Sernik na zimno z galaretką arbuzową i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z galaretką arbuzową i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z galaretką arbuzową i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z galaretką arbuzową i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z galaretką arbuzową i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 350 g arbuza
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g jagód
  • 150 g herbatników
  • 150 ml mleka
  • 80 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 50 g masła
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
Przygotowanie

Herbatniki kruszymy. W niewielkim rondelku podgrzewamy masło z herbatnikami, aż zmiękną. Herbatniki przekładamy na dno tortownicy o średnicy 23 cm i dociskamy do dna.

Mleko zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2,5 łyżki żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Twaróg mieszamy z olejem, 130 g cukru pudru oraz mlekiem z żelatyną. Masę serową przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, by zastygła.

Arbuza miksujemy i doprawiamy do smaku cukrem pudrem.

Pozostałą żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy, tylko do rozpuszczenia.

Dodajemy żelatynę do arbuza i mieszamy.

Tężejącą galaretką arbuzową polewamy sernik. Posypujemy jagodami i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów