Sernik kawowy na zimno z likierem Baileys
„Przyszła wreszcie pora by również i na moim blogu pojawił się sernik kawowy z dodatkiem likieru Baileys, chociaż jak na taką wielką miłośniczkę kawy jak ja to aż dziw, że dopiero teraz. Wcale to jednak nie oznacza, że go nie robiłam, wręcz przeciwnie, ale wiecie jak to jest. Nie zawsze uda się zrobić zdjęcia bo albo światło jest nie odpowiednie, albo wcześniej zniknie w jakiś „tajemniczych” okolicznościach i nie ma co fotografować. Tym razem udało się wszystko w porę złapać i oto jest.
Zrobiłam go w mojej ulubionej wersji na zimno na kawowo-kakaowym spodzie z czekoladowo-kawową polewą. Polecam.”.
Sernik kawowy na zimno z likierem Baileys (przepis własny)
Składniki:
tortownica śr. 24cm
Biszkopt na spód:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki gorącej wody
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kakao
szczypta proszku do pieczenia
Masa serowa:
600g serka śmietankowego z wiaderka
250ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
130ml likieru Baileys
4 łyżeczki żelatyny +50ml zimnej wody
Polewa: 200ml śmietanki kremowej 30%tł., 165g czekolady deserowej, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka żelatyny + 20ml zimnej wody,
Dekoracja: 25g białej czekolady, 1 łyżka śmietanki
Ciasto:
Ubijamy jajka z cukrem i gorącą wodą na puszysty kogel-mogel. Mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, kawą rozpuszczalną i kakao. Przesiewamy do masy żółtkowej i delikatnie łączymy trzepaczką rózgową.
Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy w formie.
Masa serowa: Śmietankę wkładamy do zamrażarki na 15 minut, a następnie ubijamy na sztywno.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.
Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą śmietanę i likier kawowy. Delikatnie wszystko mieszamy. Dwie łyżki masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną i wlewamy do masy serowej. Ponownie dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową. Wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki aby masa się ścięła.
Polewa: Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Zagotować śmietankę z łyżeczką kawy. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę deserową. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Wystudzić i wylać na masę serową.
Dekoracja: Roztopić białą czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Zrobić z niej kilka kleksów na polewie, a następnie wykałaczką rozprowadzić robiąc esy floresy.