Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami
Sernik w jesiennej odsłonie, czyli - karmelowy ze śliwkami.
Koniecznie wypróbujcie to połączenie ! Zapewniam, że warto.
Sernik + kawa + przyjaciółka = zestawienie idealne ;)
Składniki
( na tortownicę średnicy 25-26 cm )
Spód:
200 g ciastek Oreo ( lub zamiennie innych, np zwykłych herbatników, bądź krakersów
100 g masła
2 łyżki cukru pudru – tylko w przypadku użycia słonych krakersów
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego w wiadereczku
1 szklanka cukru
100 g czekolady karmelowej ( np. Wedel )
5 jaj
4 budynie waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
PONADTO:
10-12 dużych śliwek
2 łyżki cukru brązowego
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.
Masło rozpuścić.
Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć.
Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową.
Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut.
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania.
Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód.
Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną.
Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik.
Smacznego !