Sernik Irysek z makiem i kajmakiem
Pamiętacie cukierki Iryski? Te karmelowe cukierki z makiem były w dzieciństwie jedynymi z moich ulubionych. Ostatnio wspominając ich smak, postanowiłem nieco się nimi zainspirować i upiec sernik, który do nich nawiązuje. Przygotowałem go na kiermasz ciast w pracy i tak bardzo wszystkim posmakował, że musiałem podzielić się z Wami tym przepisem na ten wyjątkowy sernik Irysek z makiem i kajmakiem.
Masę serową przygotowałem tutaj na bazie mielonego twarogu z solidną porcją kajmaku, dzięki czemu ma cudowny karmelowy smak. Dodałem do niej również mak i odrobinę świeżo zaparzonej kawy w postaci jednego shotu espresso dla przełamania słodyczy. Sam sernik upiekłem w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty – ciasto jest delikatne, kremowe i równo upieczone. Wcześniej przygotowałem również klasyczny kruchy spód na maśle z odrobiną skrobi, aby ciasto było jeszcze bardziej kruche.
Finalnie mój sernik Irysek postanowiłem udekorować cytrynowym kremem lemon curd oraz bezą włoską uformowaną w zakręconego ślimaka, do czego zainspirował mnie australijski magazyn delicious. Krem cytrynowy perfekcyjnie współgra z karmelowym sernikiem i idealnie przełamuje smaki, a opalona gazowym palnikiem beza włoska tworzy ciekawą dekorację. Do jej przygotowania wykorzystałem rękaw cukierniczy, aby wycisnąć ją dookoła.
Ten sernik Irysek z makiem i kajmakiem jest naprawdę doskonały i smakowo jestem bardzo zadowolony z efektu. Mimo użycia kajmaku nie jest bardzo słodki, a smak ciekawie przełamują kawa, mak oraz krem cytrynowy. Jeśli również uwielbialiście te słynne cukierki, to jestem przekonany, że to ciasto Wam równie mocno posmakuje. Gorąco polecam! 🙂
Sernik Irysek z makiem i kajmakiem
Ilość porcji: 12
Składniki na sernik Irysek z makiem i kajmakiem:
Ciasto kruche:
- 210 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 20 g skrobi
- 115 g zimnego masła
- 2 żółtka (50 g)
Masa serowa:
- 1 kg dobrego zmielonego twarogu w wiaderku (polecam z Wielunia)
- 400 g kajmaku (polecam z Gostynia)
- 30 ml mocnego espresso
- 2 łyżki maku
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 białka
- 2 całe jajka
- 30 g skrobi
Lemon curd:
- ok. 200 g lemon curd z tego przepisu
Beza włoska:
- 3 białka (ok. 105 g)
- 225 g cukru (podzielonego na dwie porcje po 195 g i 30 g)
- 45 ml wody
Jak przygotować sernik Irysek z makiem i kajmakiem?
Ciasto kruche
- Mąkę, skrobię oraz cukier puder przełóż do dzieży miksera. Krótko wymieszaj.
- Dodaj posiekane masło i miksuj całość na najwolniejszych obrotach przy pomocy łopatki, aż masa będzie wyglądała niczym piasek. Dodaj żółtka i ciasto jeszcze krótko wyrabiaj do połączenia.
- Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw je do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
- Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia na wymiar tortownicy o średnicy 26 cm. Przełóż je wraz z papierem do formy.
- Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Zewnętrzną część formy pokryj kilkoma warstwami folii aluminiowej (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Masa serowa
- Twaróg przełóż do dzieży miksera. Dodaj kajmak, espresso, cukier, całe jajka wraz z białkami, mak oraz skrobię. Całość zmiksuj na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
- Masę serową przelej na kruchy spód. Tortownicę wstaw do większej formy lub naczynia i wlej wrzątek tak, aby sięgał do prawie całej wysokości formy. Wierzch sernika przykryj warstwą folii aluminiowej.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 1 godzinę. Środek najlepiej sprawdzić po tym czasie patyczkiem, czy ciasto na nim nie zostaje. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
- Upieczony sernik wystudź, tortownicę osusz i ciasto wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.
- Schłodzony sernik posmaruj lemon curd i wyrównaj szpatułką.
Beza włoska
- 195 g cukru przesyp do rondelka. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień i podgrzewaj, aż syrop osiągnie 118°C. W trakcie podgrzewania nie mieszaj zawartości garnka, można jedynie delikatnie przechylać naczynie.
- W tym czasie białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsypuj stopniowo 30 g cukru.
- Do ubitej bezy cienką strużką wlewaj gorący syrop, miksując cały czas na najwyższych obrotach. Po wlaniu syropu ubijaj jeszcze przez ok. 5 minut, aż beza będzie gęsta i lśniąca.
- Bezę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm. Wyciśnij ją na krem cytrynowy, rozpoczynając od środka ciasta, formując kształt ślimaka.
- Opal całość palnikiem gazowym. Sernik można również wstawić na 5 minut do piekarnika z opcją grill nastawioną na 200°C.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square