Ser po raz trzeci czyli szybki, prosty i niskokaloryczny deser z francuskiego twarożku i jagód



Francuski twarożek z jagodami
Składniki dla 4 osób:
4 kubeczki po 100g każdy francuskiego twarożku „rians” 0% tłuszczu
100g mrożonych jagód
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
3 łyżki wody
Odcedź twarożek. Wsyp jagody do rondelka. Dodaj cukier i wlej 2 łyżki wody. Podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Rozmieszaj skrobię kukurydzianą z pozostałą łyżką wody i wlej do gotujących jagód. Wymieszaj. Gotuj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając.
Przełóż odcedzony twarożek na talerze. Rozlej wokół niego sos jagodowy. Ewentualnie udekoruj świeżymi listkami mięty.