Ser po raz trzeci czyli szybki, prosty i niskokaloryczny deser z francuskiego twarożku i jagód

Ser po raz trzeci czyli szybki, prosty i niskokaloryczny deser z francuskiego twarożku i jagód


Zdjęcie - Ser po raz trzeci czyli szybki, prosty i niskokaloryczny deser z francuskiego twarożku i jagód - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Największą zaletą tego deseru jest niewątpliwie mała ilość kalorii i brak tłuszczu. Jest przy tym smaczny i bardzo szybki do zrobienia, co jest w pewnym sensie zasługą producenta. Twarożek ten jest bowiem sprzedawany w małych kubeczkach, akurat na jedna porcję. Jedno opakowanie zawiera 4 kubeczki. Dodatkowo wewnątrz kubeczka znajduje się koszyczek z twarożkiem ułatwiający jego odcedzenie. Wystarczy tylko co jakiś czas odlać serwatkę, która się gromadzi na dnie kubeczka. Gotowy twarożek wykładamy na talerz, polewamy sosem jagodowym i zajadamy.”
Zdjęcie - Ser po raz trzeci czyli szybki, prosty i niskokaloryczny deser z francuskiego twarożku i jagód - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Francuski twarożek z jagodami

Składniki dla 4 osób:

4 kubeczki po 100g każdy francuskiego twarożku „rians” 0% tłuszczu
100g mrożonych jagód
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
3 łyżki wody

Odcedź twarożek. Wsyp jagody do rondelka. Dodaj cukier i wlej 2 łyżki wody. Podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Rozmieszaj skrobię kukurydzianą z pozostałą łyżką wody i wlej do gotujących jagód. Wymieszaj. Gotuj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając.

Przełóż odcedzony twarożek na talerze. Rozlej wokół niego sos jagodowy. Ewentualnie udekoruj świeżymi listkami mięty.

Kategorie przepisów