Ser kozi z pieczoną śliwką na rozmarynowej grzance
W końcu coś innego na przekąskę. Fajna mieszanka smaków. Dobrej jakości ser kozi, pieczona śliwka i chlebek rozmarynowy. Pychotka…
4 kromki chleba (u mnie chleb rozmarynowy)
4 łyżeczki miodu
1 krążek sera koziego, dobrej jakości, podzielony na 4
1 szklanka śliwek, pokrojonych na 4
1 mała cebula, poszatkowana w krążki
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka świeżego rozmarynu
oliwa
Nastaw piekarnik na 180°C.
Śliwki i cebulę skrop oliwą i wyłóż na płaską blaszkę, zapiekaj około 30 minut. Lub do momentu, gdy śliwki będą lekko podprażone i miękkie. Około 10 minut przed końcem pieczenia skrop je octem balsamicznym i dodaj rozmaryn.
Na każdą kromkę chleba wyłóż ser kozi, polej go miodem i zapiecz (ok. 10 minut) Do roztopienia sera.
Na podpieczoną grzankę serową dodaj pieczoną śliwkę.