Schabowe pieczone z warzywami w sosie balsamicznym

Schabowe pieczone z warzywami w sosie balsamicznym

Zdjęcie - Schabowe pieczone z warzywami w sosie balsamicznym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnimi czasy u nas nic tylko ryby, owoce morza i warzywa. Część Wam już pokazałam, ale sporo czeka w kolejce, bo byłoby tu monotematycznie, a jak ja wpadnę w ciąg gotowania w jeden deseń, to ciężko mi skończyć. I tak w kółko pomidory, bakłażany, bakłażany, pomidory – w winie, z serem, z tymiankiem, z bazylią i znowu w winie… Karuzela lub pozytywka, wciąż w koło, od nowa, raz jeszcze i ponownie…

Na moment wysiadłam z tego pociągu i zrobiłam kotlety schabowe. Irlandczycy nie robią sznycli, po prostu wrzucają kotlet na patelnię, smażą z dwóch stron i już. Kiedyś mnie to dziwiło, a teraz sama tak robię, bo nie lubię hałasować tłuczkiem. Walisz człowieku w to mięso, a wszystkie naczynia skaczą na blacie, kuchnia się trzęsie, a w uszach dzwoni do bólu. A potem jeszcze trzeba szorować całą kuchnię wraz ze ścianami, bo drobiny surowego mięsa przylepiają się do wszystkiego. Niektórzy radzą wpakować kotlet w worek, ale potem resztki worka trzeba wydłubać z mięsa, nie mówiąc już o niepotrzebnym zanieczyszczaniu środowiska, bo z tego woreczka już nic nie zrobimy. Po co utrudniać sobie życie? Chyba, że musicie się na czymś wyładować, to schabowy się nada – pamiętajcie tylko, że możecie przy tym wyglądać tak groteskowo jak Jacek z „Klanu”

Zdjęcie - Schabowe pieczone z warzywami w sosie balsamicznym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fanom schabowego w sumie powinno być wszystko jedno, czy dostał tłuczkiem, czy też nie. Co najwyżej może być żal panierki, bo z tradycyjnego schabowego najsmaczniejsza jest właśnie panierka. W kotletach na wyspiarską modłę najsmaczniejszy jest tłuszczyk na brzegu. Jednak dla mnie mogłoby nie być wcale schabowych – ziemniaczki, czerwona cebula i pieczarki z serem pleśniowym i sosem balsamico wystarczą za całe danie. Coś czuję, że sobie w przyszłym tygodniu właśnie tak zrobię, ponieważ mój mięsożerca wyjeżdża na kilka dni.

Zdjęcie - Schabowe pieczone z warzywami w sosie balsamicznym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SCHABOWE PIECZONE Z WARZYWAMI W SOSIE BALSAMICZNYM

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kawałek sera Danish Blue (Danablu)

Sos balsamiczny:

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej (puree)
  • 1 łyżka świeżo otartych listków tymianku
  • świeżo zmielony pieprz

Składniki na sos mieszamy w miseczce. Piekarnik nagrzewamy do 190°C (z termoobiegiem). Ziemniaki kroimy na pół, cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Pieczarki kroimy na pół (większe w ćwiartki).

Na grubej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy (na dużym ogniu) i smażymy posolone i oprószone pieprzem kotlety po 3 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy na talerz. Zmniejszamy temperaturę na kuchence do średniej, układamy na patelni ziemniaki przecięta stroną do dołu. Smażymy 2 minuty.

W dużej misce mieszamy pieczarki i cebulę z połową sosu balsamicznego. Ziemniaki, pieczarki i cebulę wykładamy na blachę z rantem, polewamy resztką tłuszczu z patelni, mieszamy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika. W połowie pieczenia wysuwamy blaszkę, by obrócić warzywa. Następnie dokładamy kotlety i pieczemy jeszcze 10 minut.

Kotlety podajemy z upieczonymi warzywami, każdą porcję polewamy odrobiną pozostałego sosu balsamicznego, posypujemy natką pietruszki i pokruszonym serem pleśniowym.

Zdjęcie - Schabowe pieczone z warzywami w sosie balsamicznym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami (wg „Easy Food” August 2016 z drobnymi zmianami)

Kategorie przepisów