Schab pieczony z suszonymi pomidorami

Schab pieczony z suszonymi pomidorami
Zdjęcie - Schab pieczony z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 6 suszonych pomidorów
  • olej Kujawski z czosnkiem
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • 375 ml białego wina wytrawnego
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Schab dokładnie opłucz i wysusz. Natrzyj mięso Kujawskim ze Smakiem. Posyp dokładnie mięso solą i pieprzem z każdej strony. Zrób nacięcie wzdłuż mięsa. Do środka włóż lekko pokrojone pomidory oraz drobno posiekany tymianek. Owiń schab sznurkiem, aby nie stracił kształtu podczas pieczenia.

Rozgrzej patelnię i nalej odrobinę oleju. Przysmaż z każdej strony mięso, aby się zarumieniło. Przełóż mięso do brytfanki, wlej wino i wrzuć nieobrane ząbki czosnku. Włóż do piekarnika nagrzanego
do 200°C i piecz 75 min.

Wyjmij mięso z brytfanki i pozwól mu odpocząć parę min. Przecedź resztki z brytfanki. Przelej z powrotem do naczynia, dodaj masło i rozgnieciony obrany czosnek. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Zdejmij sznurek, pokrój mięso na kawałki, polej sosem i podawaj.

Porada:
Schab wyśmienicie smakuje również na zimno na kanapkach. Wystarczy bardzo cienko pokroić mięso w plasterki.



Przepis pochodzi z sandrabakesaparty.pl

Kategorie przepisów